Klimatminister Romina Pourmokhtari har innan COP28 som i år hålls i Dubai debatterat klimatfrågan. Men det är första gången som vi ökar utsläppen på 20 år, så är det många partier i opposition som inte anser att vi kan ses som ett föredöme längre. Klimatministern menar dock att vi är bäst i klassen. Bäst i EU och EU är bäst i världen. Så Sverige är bäst i världen på klimatpolitik. Men trots detta kommer vi inte nå klimatmålen – hur går det ihop egentligen?
Pourmokhtari låter lite som en trasig skiva då hon i debatt mot Daniel Helldén från Miljöpartiet upprepar att vi ökat vår tillväxt och minskat våra utsläpp i Sverige. Hennes logik är att vi är ett föredöme för att vi visar världen att vi kan ha ekonomisk tillväxt samtidigt som vi minskar utsläppen. Trots att utsläppen ökar för första gången på 20 år.
Pourmokhtari – som tidigare ansetts vara en hård motståndare till Sverigedemokraternas politik och menat att man inte bör samarbeta med dem, är nu stolt över att man fått med partiet på tåget om Sveriges klimatmål om nettonoll till 2045. Men frågan som kanske bör ställas är vad Sverigedemokraterna vill få igenom för att de har gått med på detta. Fler inlåsta personer som flyr krig och förföljelse? Eller kanske fler barn som lämnas åt sitt öde, bara för att de har fel hudfärg?
Att regeringen är stolt över sitt klimatarbete är absurt. Pourmokhtari menar att hon har ett stort förtroende i frågan internationellt, att hon blir inbjuden till förhandlingar. Många har nog hoppet om att Sverige ska kämpa för klimatet men det innebär inte att det man gör just nu är rätt väg att gå.
Regeringen har med sin politik gynnat klimatförstöringen. Subventioner för fossila bränslen, slopad elbilsbonus, försvårad vindkraft och slopad plastskatt är bara några exempel på hur vi går i fel riktning. Det behövs inte, då man är bäst i klassen, resonerar Pourmokhtari. Vi kommer nå målen ändå. Men sanningen är den att om man slutar plugga och jobba hårt för att nå sina mål, så slutar man snabbt vara bäst i klassen. Inte ens i Sverige har regeringens politik varit trovärdig. Går det inte lura sina egna medborgare, så går det inte heller lura resten av världen. Och det finns ingen som inte vet vem Greta Thunberg är – och hur hon började sin klimatstrejk utanför riksdagen. Det hade hon inte gjort om Sverige var bäst i världen på klimatpolitik.
Även Busch har uttalat sig om Sveriges roll i klimatpolitiken. Vi är ett föredöme för att vi kan ha tillväxt, samtidigt som vi har en stark välfärd. Vad Busch har att prata om välfärden i Sverige är mycket oklart. Regeringen vill avveckla allting som kallas välfärd och kopplingen till klimatet är otydlig.
Det blir tydligt att regeringen inte har några ambitioner för klimatet alls – de bryr sig inte egentligen, men det är viktigt med spel för gallerierna. Vilket deras politik varit i största möjliga mån hittills. Förutom när det kommer till brott och straff, hårdare tag och färre rättigheter för invandrare.
Att Sverige har tidigare varit ett föredöme för klimatpolitiken är det ingen som förnekar. Men att regeringen försöker rida på den vågen genom att hävda att så fortfarande är fallet efter att ha slopat varenda åtgärd som skulle hjälpa oss nå klimatmålen är bara fult spel. Den enda som man har förtroende för som är svensk när det kommer till klimatpolitik är Greta.