Public service oberoende - en pusselbit för KD/M/SD?

Hur mår den gotländska alliansen och hur ska vi göra det politiska samtalet smart igen?

Är styrningen av public service en fråga där SD kan få inflytande med hjälp av KD och M?

Är styrningen av public service en fråga där SD kan få inflytande med hjälp av KD och M?

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2020-09-16 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Ni som läste Sara Lidqvists (KD) kommentar på min ledare kunde som jag konstatera att hennes linje ligger helt i paritet med partiledaren Ebba Busch: det finns inga problem med att samarbeta med alla partier, det vill säga att man betraktar SD som vilket parti som helst. 

Sara Lidqvist uttryckte sig också nedlåtande om Centerpartiet och Liberalerna som, liksom undertecknad, beskrevs lalla omkring i lera istället för att göra som KD och M. Är det en linje KD driver även lokalt? Vill man ta in de lokala sverigedemokraterna för att styra Region Gotland? 

Det borde ju vara en logisk konsekvens och en fråga som behöver ett svar.

En fråga som drivs av KD-ledaren är bland annat hårdare styrning av public service. I en intervju i Expressen påpekar hon att det behövs politiska insatser för att "få ett högre förtroende för public service, värna oberoendet och renodla uppdraget, det kommer vi absolut att verka för".

När riksdagen nyligen skulle besluta om att public service oberoende borde grundlagsskyddas röstade tre partier nej: KD, M och SD. Många, mig inberäknat, har frågat vilka frågor man är beredd att ge SD för stöd till en M/KD-regering och detta är kanske en. För som Johan Croneman skriver i DN: "Det är ingen harmlös liten flört med Jimmie Åkesson, det är ett erbjudande om ett långt seriöst förhållande".

Och vad gäller att återuppbygga förtroende påminner Croneman om att detta mäts regelbundet och där hamnar SVT och SR oftast på höga positioner medan politiker borde vara mer angelägna om att bygga sitt eget förtroende.

Något som inte skapar förtroende är när partister vägrar ta in en helhet som inte passar in i deras världsbild. När man hellre tar till en "rolig" meme på Facebook än sätter saker i ett sammanhang.

Jo, man får vara rolig, det är alldeles för lite humor i politiken över lag. Men inte istället för att vara allvarlig.

Ett exempel är när de på högeryttern vrålar i extas att äntligen får vi öppet skylla på invandrarna efter att en polischef sagt att det finns familjer/klaner som lever på kriminalitet och har utländska rötter. 

På yttersta vänstern förringar man hela denna problematik med att lägga ut listor på "de verkligt farliga klanerna" där man kan läsa om familjer som jobbat ihop en förmögenhet inom lagens gränser.

Eller när man hittar på sina egna sanningar om att coronan slog värst på privata äldreboenden i Stockholm när de kontroller som gjorts visar på motsatsen. Det hittar man om man kollar innan man tror. I juni hade de kommunala boendena i Stockholm en överdödlighet på 104 procent, medan de privata låg på 97 procent (SVT).

Eller när man gång efter gång påstår att hela Gotlands kust är exploaterad av giriga entreprenörer som skiter fullkomligt i platsens övriga värden när sanningen visar att Gotland har lägst andel exploaterad kust i landet. Den som söker på "Exploatering i kustzonen" hittar mätningen.

Alla kan drabbas av skygglappssjukan – (me too) – man är så övertygad om att det man tycker och tror är sant att man inte kollar fakta och går till källan. 

Vissa verkar dock drabbas oftare än andra.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.