Rädda Systembolaget från klåfingriga högerpolitiker

Jag tror de flesta av oss är helnöjda med Systembolaget och den service vi får i deras butiker och det utbud de har att erbjuda.

Orsaken till den återuppväckta debatten om alkoholmonopolet och gårdsförsäljning är ett uttalande från Ebba Busch under Visita Stockholm Summit.

Orsaken till den återuppväckta debatten om alkoholmonopolet och gårdsförsäljning är ett uttalande från Ebba Busch under Visita Stockholm Summit.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2023-04-12 18:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den svenska alkoholpolitiken går ut på att minska tillgången till alkohol för att på så sätt minska de problem som alkoholen för med sig. 

Vi vet att missbruk förstör liv och då inte bara livet för den som dricker för mycket utan även dess anhöriga. Vi vet att många av de övergrepp som görs, begås under påverkan av alkohol. Vi vet att en stor del av all brottslighet kunde undvikas om de som går över gränsen inte hade druckit. 

Allt detta vet vi och därför har svensk alkoholpolitik gått ut på att skydda både människor och samhälle från de problem som alkoholen medför.

Vi vet också att den absoluta merparten av alla som dricker kan hantera alkohol på ett bra sätt. Vi vet att många klara av att njuta av en öl eller ett glas vin någon gång då och då. Vi vet att många som kan hantera alkohol gärna skulle vilja prova vin, öl eller starksprit vid olika småskaliga producenter. 

Här på Gotland finns en uppsjö av småskalig tillverkning av öl, vin och olika spritsorter och visst skulle det vara trevligt att kunna prova deras olika drycker på plats.

Men hur många vill se Systembolagets monopol bytas bort mot möjligheten att prova alkoholhaltiga drycker vid mindre tillverkare? 

Om jag förstått det rätt vill inte ens de små producenterna mista Systembolagets monopol då många av deras produkter i dag finns tillgängliga över hela landet, om än i beställningssortimentet. Det skulle aldrig ge samma möjlighet till försäljning om monopolet avskaffades och Systembolaget blev konkurrensutsatt. Inte ens möjligheten att sälja ”direkt från kran” skulle ge samma försäljningsmöjligheter. Enligt förespråkare för branschen.

Orsaken till den återuppväckta debatten om alkoholmonopolet och gårdsförsäljning är ett uttalande från Ebba Busch under Visita Stockholm Summit.

Till besöksnäringens företrädare ska Busch enligt nyhetssajten Besöksliv ha gett beskedet: ”Det är såklart att Sverige ska ha gårdsförsäljning”.

Nu kan det vara viktigt att veta att Busch, trots att hon är näringsminister, inte har med frågan att göra. Då frågan är så mycket större än just gårdsförsäljning är det Socialminister Jakob Forssmed (KD) som har den i sin hand. Och Forssmed har varit tydlig med att någon gårdsförsäljning kommer det inte att bli om det skulle riskera Systembolagets alkoholmonopol. 

Nu vet vi ju att Busch lovat guld och gröna skogar förut, utan att löftena blivit verklighet, men i den här frågan blir alla uttalanden från regeringsföreträdare allvarliga. Vilket Socialdemokraterna har tagit fasta på. 

S har nu ställt krav på att regeringen ska be EU om ett förhandsbesked angående Systembolagets vara eller icke vara om vi tillåter gårdsförsäljning. En åtgärd som känns klok. För den dagen när det är kört för den svenska alkoholpolitiska modellen går den inte att ta tillbaka. Och den förändringen av det svenska samhället är för stor för att politiker i efterhand ska kunna stå där som Peter Dalle och säger, ”Det tänkte jag inte på”. 

Nu är det väl mer att politiker typ Busch inte bryr sig, men för oss andra som gärna ser både gårdsförsäljning och Systembolagsmonopol, är det av största vikt att få reda på förutsättningarna. Om inte annat för att väcka opinion mot en smygavreglering av alkoholmarknaden.

Avregleringar av olika former av monopol har aldrig gynnat mindre aktörer. Skolpengen som skulle gynna föräldrakooperativ och nya pedagogiska inriktningar blev en guldgruva för stora internationella skolkoncerner. Avregleringen av bilprovningen gav inte fler familjeföretag däremot fler stationer med skyltar från nationella kedjor. Och här på Gotland har upphandlingen av öns äldreboenden inte gett fler ”hattstugor” däremot driver den internationella storkoncernen Attendo numera fyra av regionens säbon.

Skulle spritmonopolet gå samma väg är det de stora tillverkarna som vinner marknadsandelar på bekostnad av de små producenterna.

Men den stora förloraren på en avreglerad alkoholmarknad är alla offer för alkoholens biverkningar. Alla som hamnar i missbruk, alla medberoende som drabbas av missbruket. Alla kvinnor som misshandlas av påverkade män och samhället som får ta hand om de medicinska följderna av missbruket.

Det känns inte som om gårdsförsäljningen är värd alla de problem som kan följa med på köpet. Det är dags att rädda Systembolaget från klåfingriga högerpolitiker.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.