Regeringen har ansvar att avvärja hot om samhällskris

Regeringens besked om att förlänga Cementas tillstånd var väntat.

Det är välgörande för debatten och sakfrågan att det är miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) som står upp för regeringens beslut.

Det är välgörande för debatten och sakfrågan att det är miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) som står upp för regeringens beslut.

Foto: Robin Ek/ TT

Ledare2021-09-22 06:29
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De konsekvenser som man fått i sitt knä vid ett stopp för svensk cementproduktion hade varit oöverskådliga att hantera.  

Detta tror fortfarande oroväckande många är ett "lobbygrepp" från cementbranschen men för regeringen finns inte alternativet att tänka bort jobbiga saker för att få världen att stämma överens med ens föreställningar.

Det är därför i sammanhanget väldigt bra för både debatten och sakfrågan att det är just Miljöpartiet som måste förklara detta faktum. På ministernivå kan man inte vara aktivist.  

I kommentarerna från dem som är negativa till beslutet menas det bland annat att regeringen lägger sig i domstolens hantering och att politiken sätter sig över juridiken. Regeringen har dock – vilket näringsminister Ibrahim Baylan (S) markerade upprepade gånger vid presskonferensen i morse – varken hanterat eller kommenterat Cementas ansökan som stoppats av miljödomstolarna. 

Regeringens beslut handlar om en förlängning av befintligt tillstånd för att undanröja en kris som skulle slå mot hela samhället. Cementa tillåts inte bryta mer sten men de får bryta den sten de redan har tillstånd att ta ut under en längre period. Hur länge återstår att se men det handlar fortfarande om en begränsad volym.

Man kan kritisera och ha synpunkter på hur vi kunde hamna där vi är men man kan inte tänka bort att det är där vi står.

Den stora skiljelinjen i debatten om stenbrytning handlar inte om värna vatten eller inte. Ingen är emot att vattnet ska värnas. Eller ja, på senare tid har det faktiskt dykt upp kommentarer som att det inte skulle vara nåt problem om dricksvattnet förstörs. "Man kan avsalta mer havsvatten".

Men den stora skillnaden går mellan dem som tror att domstol och expertis kan avgöra en prövning och de som anser att ett stenbrott oundvikligen skadar grundvattnet.  Men diskussionen handlar oftast inte om brytningens vara eller icke vara utan att jodå den ska tillåtas bara inte just här. Gärna nån annastans. När sedan nån annanstans prövas ska det inte var där men gärna nån annanstans. Typ Kina.

KYRKOVALET

Kyrkovalet blev sannerligen en total flopp för Sverigedemokraterna och med tanke på partiets oerhört höga svansföring i valkampanjen svider det nog ordentligt. Det blev även det första valet där partiet backar. Kyrkans medlemmars budskap var klart och tydligt: vi vill ha en demokratisk och öppen kyrka utan konspirationsteorier.

VALET 2022

Feministiskt Initiativ ställer inte upp i valet till regionfullmäktige nästa år. Det är lätt att förstå att för ett litet parti med ambitioner är det ett tungt och tidskrävande arbete som lätt tar musten ur det starkaste engagemanget. Den senaste tiden har FI jobbat lite som SD, man röstar på de andras förslag, med den skillnaden att FI i 10 fall av 10 röstat med de rödgröna. Nån gång har V, MP och FI gjort egna avstickare när man ansett Socialdemokraterna hållit för långt mot mitten.

Det är hur som helst trist att se ett uppriktigt engagemang med pålästa politiker lämna den politiska scenen, förhoppningsvis kan de samla kraft för en återkomst till 2026.

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.