Jag har ofta blickat ut över Kattegatt från söder om Falkenberg där mina föräldrar hade en sommarstuga. I veckan beslutade regeringen att man från denna kust i framtiden ska blicka ut över 80 stora vindkraftverk, som Vattenfall ska bygga. Ett annat projekt som rör ett tjugotal verk utanför Varberg fick också klartecken.
Det är långt från Gotland och jag är inte direkt berörd. Men emotionellt? Det är en annan sak. Och alla andra som fortfarande har en utsikt över detta hav lär knappast glädja sig åt regeringsbeslutet. Det fanns ett skäl till att Socialdemokraterna i regeringsställning samlade ärenden som dessa i en komposterande hög.
Men är det inte nödvändigt för Sveriges energiförsörjning? Det är ju redan så att elpriserna slår i botten när det blåser ordentligt. Under sex timmar i veckan var elpriset i hela landet till och med negativt. Just därför att vindkraften levererar som bäst när elpriset är som lägst gör att den får lönsamhetsproblem. Det vilt fluktuerande elpriset försämrar också marknaden och investeringskalkylerna för mer pålitliga och planerbara energislag. För att inte tala om vad variationerna gör för elnätets stabilitet och elkundernas nattsömn.
Jag gissar att regeringen av flera olika skäl kommer att få anledning att ångra veckans beslut.
Mer hoppingivande är en intervju i Affärsvärlden med Desirée Comstedt, chef för affärsutveckling av kärnkraft på Vattenfall.
– Vi har bestämt att det blir minst två SMR:er för att det ska vara lönsamt att bygga överhuvudtaget. Men det är inte orimligt att det kan byggas 6–8 totalt.
SMR står för Small Modular Reactor, som är ny kärnkraft som har potentialen att stabilisera Sveriges skakiga elförsörjning. Och tydligen finns – nu när regeringen förändrat spelplanen – plötsligen ett betydande intresse för att vara med och finansiera sådana investeringar.
– Vi har pensionsfonder och andra industrier som lyft intresse om att vara med och finansiera ny produktion.
Tidigare har det framställts som att det inte skulle finnas något sådant intresse. Men det har naturligtvis berott på att Sverige då hade en kärnkraftsfientlig regering, som gjorde sitt bästa för att avveckla den redan fungerande kärnkraft som Sverige redan hade. Vem vill investera kapital i en bransch där regeringen ägnar sig åt kapitalförsörjning?
Regeringsskiftet kan spela stor roll för energiförsörjningen.