Det är mindre än halva året kvar – vilket innebär att den kampanj som FN:s flyktingorgan (UNHCR) drivit för att utrota statslöshet börjar lida mot sitt slut. Sverige har skrivit under kampanjen och således lovat att göra allt i sin makt för att statslösa personer ska få lagliga vägar till att bli medborgare. Men hur ska det gå med Tidölaget egentligen?
Statslösa personer är personer som inte har medborgarskap i något land, och därmed ofta inte har någon juridisk rätt att bo i någonstans. I Sverige finns cirka 30 000 statslösa personer, varav många får utvisningsbeslut som inte kan verkställas, eftersom inget land vill ta emot dem. Rent juridiskt sett har Sverige skrivit på alla konventioner som innebär att man lovat att skydda den här gruppen. Man har således ett ansvar att se till att de med tiden kan bli svenska medborgare, vilket innebär att man har ett ansvar att ge dem uppehållstillstånd i Sverige. Hittills har efterlevnaden av dessa konventioner och UNHCR:s kampanj som heter I Belong inte varit den bästa. Sverige har fortsatt försökt utvisa dessa personer.
Det har lett till att man bland annat inte uppfyller Barnkonventionen som kräver att det är en mänsklig rättighet för barn att ha medborgarskap. Bland de 30 000 statslösa i Sverige så uppskattas ungefär 5000 vara barn. Barn som ofta spenderat nästintill hela sitt liv i Sverige. Barn som så småningom fyller 18 och helt står utan säkerhetsnät. De saknar ID-handlingar, har ingen rätt till att vare sig jobba eller plugga vidare och blir ofta hemmasittare. De kan varken hämta ut paket på affären, skaffa bankkonto eller teckna mobilabonnemang. Men trots både ekonomiska och folkrättsliga argument har Tidölaget varit den regering som motsatt sig denna grupps tillgång till rättigheter allra mest. Kanske väntat då skutan styrs av Sverigedemokraterna.
Regeringen tillsammans med Sverigedemokraterna vill att personer ska kunna få sina medborgarskap tillbakadragna, även om man inte är medborgare någon annanstans – något som inte bara går emot mänskliga rättigheter, utan också är oerhört ineffektivt för samhället. Ett förslag som från första början inte kom från regeringen, utan det var ett krav från Sverigedemokraternas stämma. Justitieministern har dock spelat med och öppnat upp för att se över möjligheten att återkalla medborgarskap - något som han vet inte är rättssäkert. Men allting för att hålla Sverigedemokraterna nöjda.
Ändringar i medborgarskapslagen har dessutom gjort det svårare för personer som är statslösa att bli medborgare från första början.
Frågorna som uppstår är många - bryr sig inte regeringen om sina internationella åtaganden? Alla löften man gjort på internationell nivå? När man blivit granskad och fått kritik för att man bryter mot konventioner och inte kommer uppfylla löften om att utrota statslöshet, har man bara ryckt på axlarna då? Eller känner Kristersson skam? Vet han att politiken han för är fel, men att det är viktigare att behålla makten och därmed måste han hålla Åkesson nöjd? Det är oklart.
Men en sak är klar - regeringen gör inte nog för statslösa personer. 2024 börjar lida mot sitt slut och vi är inte i närheten av att utrota statslöshet. Tvärtom, skapar vi fler statslösa personer.