Det var den 16 mars som regeringen offentliggjorde förslaget om korttidspermittering. Förslaget innebär att anställda går ner i arbetstid, staten kompenserar till stor del för inkomstbortfallet och arbetsgivarna slipper betala för permitteringstiden. Det är en av många åtgärder som regeringen föreslagit och riksdagen röstat igenom för att minska coronapandemins ekonomiska effekter.
Det dröjde inte länge innan det kom in rapporter om arbetsgivare som hittat möjligheter att fuska sig till pengar. Redan 27 mars har transportarbetaren.se ett långt reportage där fackförbundets ombudsmän berättar om sina erfarenheter. Vi kan läsa om arbetsgivare som ansöker om pengar för korttidspermittering, men låter de anställda jobba full tid. Två arbetsgivare som byter personal och låter dem arbeta hos den andra under den tid de är permitterade. Vi kan läsa om arbetsgivare som permitterar fast personal och tar in dem på timme istället. Kreativiteten flödar uppenbarligen hos oseriösa transportarbetsgivare.
Nu är det inte bara korttidspermitteringen av de många krisåtgärderna som riksdagen beslutat om som riskerar bli utnyttjade. Då det har krävts snabba beslut finns det också en stor risk för kryphål som kreativa personer utan skrupler inte väjer för att utnyttja. Regeringen har därför tillsatt en utredare för att stoppa fusket. I ett pressmeddelande från Regeringen kan vi läsa att ”utredaren ska i sitt arbete analysera vilka risker för brott som kan vara förknippade med åtgärderna, och om det finns risk för att brott kan bli svårare att upptäcka, utreda och beivra med anledning av dem”. Utredare ska också föreslå åtgärder för att täppa till eventuella kryphål.
En fråga som tangerar fusk är de aktiebolag som nyttjar exempelvis korttidspermittering samtidigt som de ger sina aktieägare utdelning. Anledningen till korttidspermitteringen var att stötta de företag som på grund av restriktionerna kring coronan riskerar att gå omkull. Inte att skyffla in pengar i aktiebolag som har så bra ekonomi att de kan dela ut miljoner till sina ägare.
Tillväxtverket som administrerar utbetalningarna för korttidspermitteringen har tidigare sagt att man inte kan stoppa utbetalningar till aktiebolag som ger utdelning, men ändrade sig i torsdags. Detta efter ett möte med företrädare för samtliga partier vilka tydligt markerade att stödet var tänkt till företag med ekonomiska problem och att stödet inte går att kombinera med aktieutdelning.
Här har vi den största ekonomiska krisen sen Wall Street kraschen 1929 och de flesta jobbar för fullt för att rädda liv, jobb och företag. Vi ser hur många människor gör allt de kan för att hjälpa andra. Vi har en regering och en riksdag som hela tiden balanserar sina beslut mellan att minska smittspridningen och att rädda arbetstillfällen. Då skäms man att vara människa när regeringen också tvingas satsa resurser för att stoppa dem som utnyttjar situationen och försöker fuska sig till pengar.