Det blev noll gehör på den framstöt som region och länsstyrelse gjorde till regeringen om trafikplikt under november och december för flyg mellan Visby & Arlanda.
Kallduscharna fortsätter alltså.
De kommande två månaderna får gotlänningar och andra som nyttjar vården på ön hoppas på tur. Att inte viktiga flygavgångar blir inställda. För båten är inget alternativ för blodleveranser och akuta prover som ska på analys; tidskritiskt och med temperaturkrav från dörr till dörr.
– Det kommer att innebära sänkt patientsäkerhet i den gotländska vården om inte regeringen eller SAS kliver in och tar ansvar, sade Meit Fohlin (S), regionstyrelsens ordförande, när hon tillsammans med länet uppvaktade regeringen om att det krävs ett statligt ingripande i det läge som uppstått i de gotländska flygkommunikationerna.
Det var för mindre än en månad sedan, i början av oktober. Då hade kallduscharna runnit ett par veckor.
Först meddelade flygbolaget BRA att de slutar med flygningar till Bromma vid årsskiftet. Sedan ställde SAS in merparten av sina avgångar mellan Visby och Arlanda i november och december.
Så vi är där nu. I den försämrade patientsäkerheten. Det här handlar inte om persontransporter till den ena eller andra flygplatsen att föredra. Nu är det liv och död-viktigt.
Staten agerar kallsinnigt inför att sjukvården på Gotland är helt beroende av de transporter som SAS har stått för till Arlanda.
Marie Loob, regionens hälso- och sjukvårdsdirektör är med rätta irriterad.
-Jag kan ha förståelse för att det är kort varsel att agera på, men jag är oerhört frustrerad över att det är så himla svårt för staten att förstå att förutsättningarna på en ö är annorlunda och att vi likt andra regioner förtjänar en stabilitet kring transporter för att upprätthålla samhällsviktig verksamhet. Att hänvisa till båt eller BRA visar bara att man inte lyssnar. Kommersiella flygaktörerna behöver åtminstone ta ansvar för att ha dialog kring förändringar i god tid så det finns någon möjlighet till att hitta alternativa lösningar, kommenterar Marie Loob till Gotlänningens ledarsida.
Regeringen förstår inte att staten ska behöva gå in med åtgärder, när förbindelse finns mellan Bromma och Visby.
Men båt funkar inte för blodleveranserna och att hänvisa till BRA är ännu ett bevis på att öronen varit stängda.
Marie Loob förklarar så här:
– För att transportera farligt gods, som flera av proverna som skickas från oss är, krävs särskilt tillstånd. Något som bara SAS har idag. Blod kan skickas med BRA flyg, men på Bromma har inte Jetpak och liknande fraktbolag tillstånd att lämna och hämta gods, så Bromma är uteslutet, enligt Marie Loob.
Lägg sedan till att BRA inte precis döljer att de kan komma att ha en skakig tidtabell. Personalbrist kanske lämnar en del plan kvar på marken.
Men om vi har tur på Gotland kanske det behövs blod en fredag. Då går det att beställa blod från Sahlgrenska och flyga med direktflyg till Visby. Om planet från Göteborg inte blir inställt förstås.
Jag vet inte vad som krävs för bättre blodlager på Gotland. Men så beredskapssäkert känns det inte att regeringen inte fattat bättre vad Gotland hojtat om, när det handlar om blodleveranser och om att skicka akuta prover som inte kan hanteras på ön.
Den gotländska patientsäkerheten ska inte ligga i händerna på enskilda flygbolag som kan välja att lägga ner linjer av kommersiella skäl.
Det är inte för mycket begärt att önska trafikplikt en gång om dagen, för en stabil transportkedja för vårdens behov.