Regeringens arbete går in i en ny fas

Det blir inte alls en lättare uppgift än den regeringen haft hittills. Men handlingsutymmet ökar åtminstone.

Statsminister Ulf Kristersson (M) efter pressträff i Almedalen.

Statsminister Ulf Kristersson (M) efter pressträff i Almedalen.

Foto: Christine Olsson/TT

Ledare2024-06-26 17:06
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson och Moderaterna fick en tacksam start i Almedalen. Opinionsinstitutet Verian har sedan regeringen tillträdde mätt hur stor andel av svenskarna som anser att den gör ett bra jobb. I den senaste mätningen så är det för första gången fler som anser att regeringen gör ett mycket bra eller ganska bra arbete, än som tycker att regeringen i detta avseende sköter sig ganska eller mycket dåligt.

Det väcker hopp om att regeringen och dess partier kommer att kunna förbättra sina möjligheter att få förnyat förtroende. Speciellt som dess arbete går in i en ny fas.

Ett stenkast från Almedalens scen och strax innan Ulf Kristerssons tal framträdde finansminister Elisabeth Svantesson (M) och socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) på Expressens scen. De framställde inte regeringssamarbetet som konfliktfritt men väl som konstruktivt och handlingskraftigt

Regeringen har på grund av inflationshotet tvingats vara återhållsam. Nu, när det akuta inflationshotet anses avvärjt, så kommer man att ha ett större ekonomiskt utrymme för reformer.

Det var också en glad Ulf Kristersson som klev upp på Almedalens scen, efter en ytterst vänskaplig inledning av Norges förra statsminister, Høyre-ledaren Erna Solberg. 

Detta blir naturligtvis en möjlighet att bygga förtroende för att regeringen börjar få Sverige på rätt väg. Att man lyckas med den långa och mödosamma uppgiften att vända utvecklingen. Men det blir ändå inte lätt.

Så länge regeringen tvingades agera med fiskal återhållsamhet så fanns det ändå en grundläggande förståelse för att det var mycket som man tvingades anstå med, medan regeringen fokuserade på exempelvis försvars- och säkerhetspolitik och på reformer för brottsbekämpning och kriminalpolitik. Det har funnits förståelse för frånvaron av stora utgiftsdrivande satsningar och stora skattesänkningar.

NU finns det möjligheter att, med ord som Ulf Kristersson använde i talarstolen, "investera i Sveriges framtid". Men det kommer även fortsättningsvis att kräva tuffa prioriteringar så att man verkligen bygger en bättre utveckling för ett starkare Sverige och inte bara urholkar statskassan på ett publikfriande sätt.

Samtidigt måste regeringen visa att den har idéer inte bara för hur man ska möta våra mest akuta problem utan också för reformer som gör verklig skillnad i vanliga svenskars vardag.

Det saknades förvisso inte kärva inslag. Exempelvis förklarade Kristersson hur de medborgare som reser till länder som UD starkt avråder resor till inte kan räkna med att få hjälp om farhågor besannas.

Aftonbladet skrev i förra veckan om hur UD sedan oktober i fjol har avrått från att resa till Libanon. Ändå beräknas 2 000 befinna sig där och bedömningen då var 5 000 svenskar skulle resa till Libanon under de närmaste veckorna.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.