På en pressträff i måndags stod fyra nöjda representanter från regeringen, och dess stödpartier Centerpartiet och Liberalerna, och deklarerade att de här och nu räddar svensk flygindustri ur den svåra krissituationen den befinner sig i på grund av coronapandemin. Det sker dels genom att staten ökar sitt ägande i SAS, den investerar fem miljarder kronor i bolaget. Dels genom ett kapitaltillskott om drygt tre miljarder kronor till det statliga bolaget Swedavia, vilket äger och driver flygplatser, för att säkerställa ett statligt flygplatsnät med god tillgänglighet i hela landet.
Regeringen gör dock inte detta ovillkorat, utan den ställer krav på ökat miljöarbete och på en klimatomställning inom SAS samt att Swedavia stoppar den inplanerade utbyggnaden av Arlanda. Krav som Miljöpartiet har drivit igenom i regeringen och fått samarbetspartierna C och L att gå med på.
Här ger alltså januaripartierna med den ena handen och tar med den andra. De går förvisso in med nödvändiga räddningspaket för att i det kortsiktiga rädda de svenska flygförbindelserna. Samtidigt rycker de undan mattan för flyget i det längre perspektivet.
Utbyggnaden av Arlanda flygplats, med projektidé på en ny pir och förbättrad bagagehantering samt i framtiden ytterligare en landningsbana, är i vårt avlånga land en nationell angelägenhet och det är avgörande för att hela landets flyginfrastruktur ska fungera. Och bygget måste påbörjas nu för att vara klart på 2040-talet.
Om det inte sker kommer det att försämra för många svenska företag, som har blivit allt mer beroende av goda flygkommunikationer inom EU och i en globaliserad värld. Varje gång den rödgröna regeringen försämrar den långsiktiga utsikten för svenskt flyg gynnas de internationella flygplatserna i Köpenhamn, Helsingfors och Oslo. Företag flyttar sitt affärsresande från svenska flygplatser till mer trafikerade nordiska flygplatser med bättre framtidsutsikter.
Försämrade förutsättningar för inrikesflyget kommer i sin tur att försvåra balansgången mellan karriär och familjeliv för många av Sveriges affärsresande. Risken är att familjer tvingas flytta från hemorten på grund av den ena partnerns arbete eller att en av föräldrarna får pausa sina karriärdrömmar för att livspusslet ska gå ihop. Miljöpartiets ambition att ersätta allt inrikesflyg med tågresor är ett hårt slag mot arbetspendlarna. De som i jobbet behöver resa till annan ort för ett möte men också vill hinna hem i tid för att laga mat till barnen eller hinna köra iväg barnen till fotbollsträningen får det tufft, framför allt de som saknar bra närliggande tågförbindelser.
Regeringen kommer med sin nuvarande politik för svenskt flyg att försämra förutsättningarna för svenska företag och trassla till livspusslet för många. Regeringens stödpartier C och L bör ta sina händer från denna aktivistiska, flygfientliga politik som drivs igenom i skymundan av coronapandemin.
Gustaf Reinfeldt/SNB