Det är inte helt otroligt att just det maxtak på elpriset som de blivande Tidöpartierna lovade i valrörelsen blev frågan de vann valet på. Ett maxtak som dessutom skulle rädda julen för alla svenskar.
Men maxtaket kunde inte genomföras då verkligheten kom i vägen. Vi fick i stället se hur den utredning som den S-ledda regeringen tillsatte för att se över hur de så kallade flaskhalsavgifterna skulle kunna återbetalas till elkunderna, omsattes till verklighet. Att den SD-styrda regeringen valde den vägen är deras eget val, men de försökte ändå skylla allt på den tidigare regeringen.
Även om regeringen tog snabbaste vägen då deras eget löfte inte höll lyckades de inte rädda julen. Om nu inte julen varar in till påska. Men det är ju inte sant enlig samma sång.
Man kan förstå att väljarna är missnöjda med den förda politiken.
Elstödet har som ni förstår varit ett stort misslyckande för regeringen. Det blev inte bättre av regeringens hantering av offentlighetsprincipen där de utbetalade stöden belades med 20 års sekretess. Allt för att inte journalister och forskare skulle kunna se hur dåligt det var och hur skevt stödet slog utifrån elkundernas behov av stöd. Det var naturligtvis inte de skäl som regeringen angav utan de menade i stället att det fanns uppgifter som kunde skada rikets säkerhet om de kom ut.
Men ett första elstöd betalades till slut ut och allt lugnade ner sig.
Allt? Nej inte riktigt allt. De nya stöden där ett är riktat till företag är nu på gång, men plötsligt är inte rikets säkerhet så viktigt och någon sekretess för företagsstödet kommer det inte bli. Dessutom börjar tiden rinna ut även för det stödet som skulle betalas ut under våren. Enligt SMHI börjar nu den meteorologiska sommaren breda ut sig över landet så våren är på väg att ta slut och därmed tiden för utbetalningen.
Men det löser väl regeringen genom att byta generaldirektör på myndigheten SMHI. Eller om SD får igenom sin vilja kanske SMHI till och med läggs ner, då de har varit tydliga med att det pågår en klimatkris, något SD inte håller med om. Och vi vet ju vad som händer med höga myndighetschefer eller myndigheter som inte går hem hos SD.
Det eventuella lugn som fanns kvar störs nu av Finanspolitiska rådets rapport som inte är nådig i sin kritik mot de elstöd som nu är tänkta att delas ut.
Enligt Finanspolitiska rådets kunde de totalt dryga 60 miljarder kronorna som elstödet kostat ha använts klokare. Exempelvis genom att fokusera dem på utsatta hushåll och vidta åtgärder för att förbättra ekonomins tillväxtpotential.
Nu är högerregeringen inte ensam om att dela ut elstöd på ett sätt som varken gynnar staten eller de med störst behov. Även det elstöd som den S-ledda regeringen betalade ut under förra våren spädde på de ekonomiska skillnaderna vilket ökar segregeringen.
Men, det vi kan konstatera är att de olika elstöd som är aktuell knappast kan beskrivas som regeringens största framgång och nu får stöden inte ens stöd av regeringens egna ekonomiska experter.