Socialnämndens ordförande Rolf Öströms avhopp som Pensionärsrådets ordförande har nu kommenterats på ledaplats i både Gotlands Allehanda och Gotlänningen. GA:s politiska chefredaktör Mats Linder var först ut med en ledare den 3 juni, medan Gotlänningens Eva Bofride publicerade sin syn på saken i onsdags, 10 juni. Bofrides kommentar till Linders ledare var följande: ”Mats Linder, GA, skrev en klok ledare om saken som jag kan skriva under helt och hållet på (3 juni).” Något som klart underlättar mitt svar till dem i deras kritik mot att det överhuvudtaget finns ett pensionärsråd.
Mats Linder skrev i sin ledare: ”Det är väl ingen annan grupp av medborgare som har ett speciellt samrådsorgan tillsammans med Regionen för att utöva inflytande genom regelbundna möten.”
Svar till Linder: Jo, det finns andra grupper som regionen använder till samråd och jag ska ge några exempel.
Det finns ett Tillgänglighetsråd där frågor som rör personer med funktionsnedsättning tas upp till samråd med utvalda företrädare för den gruppen av medborgare.
Det finns ett Tillväxtråd, där har regionen samråd med utvalda medborgare från gruppen företagare. Samma sak med Trafikrådet där det bland annat hålls samråd om kommunikationerna till och från Gotland.
Under den tidigare rödgröna majoriteten bildades ett informellt forum som kallas Plattform Lantbruk där regionen samråder med den utvalda medborgargruppen som företräds av LRF.
Mats Linder skriver vidare i sin ledare: ”Pensionärsorganisationerna kan, precis som alla andra, verka genom en öppen samhällsdebatt och vid behov genom personliga kontakter.” Han fortsätter ”Pensionärsorganisationerna må representera sina medlemmar. Men deras företrädare är inte folkvalda och de representerar inte alla pensionärer.”
Samma argumentation skulle kunna användas när man diskuterar Funkisam som företräder organisationer för funktionsnedsatta på Gotland, näringslivets olika organisationer och LRF. Men i samtliga andra forum där regionen har samråd verkar den styrande borgerliga minoriteten ha en helt annan ingång. Där ser man fördelarna med ett organiserat samråd där grupper av medborgare genom sina organisationer regelbundet får komma till tals. Det första man gjorde för pensionärerna efter valet var att lägga pensionärsrådet på is i ett helt år. Man kan verkligen fråga sig vad de borgerliga partierna har emot pensionärer?
Den kritik som jag haft mot den styrande borgerliga minoritetens hantering av pensionärerna har eskalerat under coronapandemin. Pensionärer ingår i den i särklass största riskgruppen och ändå har regionen vägrat ha ett organiserat samråd med deras företrädare.
Länsstyrelsen har en helt annan syn på pensionärernas medverkan. I de samverkansmöten som Länsstyrelsen har under coronapandemin är pensionärsorganisationerna PRO och SPF inbjudna. Angående pensionärsorganisationernas medverkan svarar Kicki Scheller på Länsstyrelsen mig i ett mejl att ”Pensionärer (70+) är en utpekad riskgrupp för pandemin och vi ser det som naturligt att ta med dem i dialogen om hur de upplever sin situation i dag.” Hon fortsätter: ”Vi uppskattar att de är med, tar sig tid och delar med sig av sin kunskap.” Pensionärsorganisationernas medverkan har enlig Scheller betytt att ”vi som myndighet har fått vissa saker bekräftade som vi har fått signaler på som både fungerar och inte fungerar i samhället nu under en pågående pandemi”.
Region Gotland har en massa olika forum, både officiella som informella, där man samråder med olika intresseorganisationer. Det är precis som det ska vara och ett mycket bra sätt att få nya idéer och fler synpunkter innan man går till beslut. Av den anledningen tycker jag det är illa när regionens borgerliga politiker inte får till ett fungerande samråd med pensionärernas företrädare. Speciellt nu i dessa coronatider.