I debatten om privat eller offentlig drift av offentliga verksamheter har privatiseringens förespråkar argumenterat för personalens valfrihet att ha flera arbetsgivare att välja på. Så även när det debatterats privatisering av öns äldreboenden.
Utifrån det är de problem vi nu ser på Attendos säbo på Terra Nova helt i sin ordning. Valfriheten har fungerat och personal har valt andra arbetsgivare. Attendo är inte en tillräckligt attraktiv arbetsgivare för att locka kompetent personal eller ens personal, i den utsträckning som krävs. Allt enligt marknadens egna lagar där bara de tillräckligt starka överlever.
Från borgerligt håll borde man varken vara förvånad eller orolig, vilket jag uppfattar att man är.
Problemet är att samhällsviktiga verksamheter inte ska sållas ut som vilka bolag som helst när de blir olönsamma eller inte klara av att hålla rätt kvallitet. Verksamheter som skola, vård och omsorg måste fungera i varje liten del av landet och det blir svårt, om inte omöjligt, när verksamheterna utsätts för marknadens krafter i form av den konkurrensutsättning som privatiseringarna medför.
Men det finns även inbyggda problem med upphandlingarna. Avtalen som följer är just på grund av upphandlingen extremt oflexibla. Har det bolag som vann upphandlingen lagt ett för lågt bud och inte kan upprätthålla en vettig kvalitet, kan kommunen inte ge extrastöd i form av pengar, trots att det är kommunen som har huvudansvaret för verksamheten. Frågan är om det ens finns möjligheter till kompensation för de ökande priserna vi ser i dag. Det som kan bryta avtalet är allvarliga och långtgående avtalsbrott, konkurs eller att bolaget själv väljer att ge upp. Innan något av detta skett blir det en sämre service utförd om pengarna inte räcker till.
Har upphandlingen gjorts utifrån principen där lägsta pris vinner, är det stor riska att priset är för lågt satt. Har det sedan gjorts flera upphandlingar till lägsta pris inom en och samma verksamhet under en längre tid är det bara en tidsfråga innan verksamheterna blir lidande. Den nedgående spiralen där allt lägre pris sätts vid varje ny upphandling minskar hela tiden utrymmet för utveckling. Spiralen smittar också av sig på liknande verksamheter även om de inte upphandlas. Kan privata ha så låga kostnader så ska även kommunens egna verksamheter hålla den nivån.
Färre anställda, mindre tid för varje arbetsuppgift och fler anställda per chef skapar ohållbara organisationer där fler misstag görs. Jakten på billigare inköp ger sämre arbetsmiljö. Är det dessutom en verksamhet där mat ingår i servicen försämras också maten. Kanske inte direkt när det gäller näringsinnehållet, men både smak och variation minskas om vissa råvaror tas bort av kostnadsskäl.
Den nuvarande politiska majoriteten där Alliansens stötts av Sverigedemokraterna har lyckats med sin politiska strävan. De privatiseringar som genomförts har varit ideologiska. När nu Johan Malmros (C), vice ordförande i socialnämnden, i en insändare skriver att privat drift inte är ett självändamål så har han ju helt rätt. Ändamålet har varit något mycket högre och ideologiskt betingad, valfrihet för både brukare och personal. Och just valfrihet är ju något av essensen och drivkraften i den liberala ideologin.
Region Gotland sitter nu med fyra avtal till som kan få liknande problem som Terra Nova. Tre av dem drivs av Attendo, men samtliga har upphandlats till lägsta pris.
För att bryta den negativa spiralen måste samtliga verksamheter tas över i egen regi av regionen. Först då kan de enskilda verksamheternas behov tillgodoses. Först då kan samtliga verksamheters löner och arbetsvillkor förbättras så det finns en chans att rekrytera för de behov som finns.
Men för att komma dit måste de liberala experimenten avslutas.