Fransson: ”Känner mig trygg trots ett extremt 2020”

När Regionfullmäktige sammanträder på måndag är en av punkterna på agendan bokslut och årsredovisning för 2020.

En av Region Gotlands alla presskonferenser under pandemiåret 2020.

En av Region Gotlands alla presskonferenser under pandemiåret 2020.

Foto: Emil Lundberg

Ledare2021-04-24 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det är en årligt återkommande punkt och det brukar bli en rätt het debatt när föregående års ekonomiska utfall ska fastställas. Förra året överraskade de annars så vassa revisorerna med att vara ovanligt slätstrukna. Men så hade de också fått en ordentlig åthutning av den styrande politiska ledningen efter att ha varit kritiska till styrets sätt att sköta ekonomin i samband med debatten kring redovisningen av delår tre.

I år är det mycket enklare för revisionen att inte förarga någon när de ger sin syn på ekonomin då de flesta nämnderna gör ett överskott och de underskott som görs kan hänvisas till pandemin. Däremot är det betydligt svårare att utreda hur regionens ekonomi egentligen står sig. 

Efter redovisningen av delår ett, där nämndernas underskott beräknades till ofantliga 194 miljoner kronor, står vi plötsligt med ett överskott på 155 miljoner i regionen varav nämnderna står för 29 miljoner av överskottet. På nio månader lyckades regionen förbättra nämndernas resultat med 223 miljoner kronor. Något som givetvis hade varit omöjligt utan den socialdemokratiskt ledda regeringens hjälp. 

Enligt årsrapporten ökade de generella statsbidragen under 2020 med 334 miljoner kronor. Kraftigt förenklat ser vi då att regionens underskott hade varit 179 miljoner kronor om inte den socialdemokratiskt ledda regeringen tagit ett så stort ansvar för landets välfärd. Nu är det givetvis svårt att ge en helt korrekt bild åt vilket håll regionens ekonomi är på väg. 

Något som oroar mig då man mellan raderna kan utläsa att alliansens flaggskepp ”effektiviseringsprogrammet på 200 miljoner” är på väg att haverera. Skolutredningen och måltidsutredningen som var tunga besparingsposter ser nu ut att förvandlas till ökade kostnader. Dessutom har några nämnder tagit genvägar och hittat sina ”effektiviseringar” i verksamheter där resurserna inte behövts just under 2020, istället för att hitta en långsiktig besparing. 

Nu finns det så mycket mer att utläsa av regionens årsredovisning och 2020 var ett extremt annorlunda år. Med verksamheter där 6 600 medarbetare arbetar är det en enormt stor organisation som dagligen servar oss gotlänningar. Och dessutom på ett bra sätt. Det som imponerar mest är all den verksamhet som trots pandemin lyckats genomföras. Men också de verksamheter som tillkommit enbart på grund av pandemin och ändå gjorts på ett bra sätt. Jag tänker då bland annat på organisationen kring egenprovtagningen och företagsjouren. Allt detta får mig att känna mig trygg som boende på Gotland, trots pandemin.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.