Var ska regionen lägga energi på att skapa bebyggelse?

Under arbetet med den nya översiktsplanen har det kommit upp en diskussion om var regionen ska förbereda för bebyggelse.

De nya lägenheterna i Hemse, med vy från Ängsgatan. En smart placering av nya bostäder då det fanns utbyggd infrastruktur i form av bland annat VA.

De nya lägenheterna i Hemse, med vy från Ängsgatan. En smart placering av nya bostäder då det fanns utbyggd infrastruktur i form av bland annat VA.

Foto: Hanna Mi Jakobson

Ledare2024-02-02 11:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De flesta är med på tåget när det gäller behovet av att bygga fler bostäder på Gotland. När den nya översiktsplanen nu är under beredning har en diskussion om var på Gotland regionen ska förbereda för bebyggelse. Centerpartiet sätter sig på tvären och vill se att i det närmaste hela Gotland förbereds för bebyggelse. Något jag inte anser är regionens uppgift. 

Jag förstår Centerpartiets ingång i frågan, men inser att det inte skulle fungera med nya byar som dyker upp lite här och var på ön. För det är det som det rör sig om. 

Någon ny villa här och där är inget problem så länge den byggs på rätt ställe. En plats där varken strandskydd eller andra liknande regler förhindrar, inte bara en villa, utan all form av ny bebyggelse. 

På Gotland är nog det största problemet för de som vill bygga på landsbygden att de vill bygga på åkermark. Och om det är något vi lärt oss av de senaste kriserna är att landets och för den delen Gotlands behov av att ha egen matproduktion är stor. Att då bygga bort viktig åkermark där det i stället kunde odlas viktiga grödor är kontraproduktivt.

Men när det kommer till att bygga flera bostäder på samma ställe, det jag tycker är betydelsen av ordet bebyggelse, måste det ske i närheten av befintlig infrastruktur. 

Gotland har till skillnad från många andra stora kommuner problemet att det går att bygga på så gott som hela ön. På fastlandet har bebyggelsen på grund av naturens utformning inte blivit lika utspridd utan samlats i städer, samhällen och byar. Något som gör det relativt enkelt, och billigt, att bygga ut behövlig infrastruktur som exempelvis vatten och avlopp.

Kostnaderna för öns vattenförsörjning är redan höga, mycket på grund av det redan väl utbyggda VA-nätet. Men mer är på gång, och den utbyggnad som redan är planerad för att säkra tillgången till dricksvatten i det befintliga kommunala nätet ligger redan i dag efter utifrån planen. Mycket beroende av bristen på entreprenörer som kan göra jobbet. 

'

Att regionen då i den nya översiktsplanen bara förbereder för ny bebyggelse i närheten av redan befintlig infrastruktur är klokt och god ekonomisk hushållning av skattemedel, eller rättare sagt VA-kollektivets avgifter.

Gotland är i stort behov av fler bostäder. I den översiktsplanen är det därför viktigt att det finns mark som kan bli föremål för bebyggelse. Den marken ska av ekonomiska skäl ligga i närheten av redan befintlig infrastruktur. Det är där som regionen ska lägga energi på att skapa ny bebyggelse.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.