Slamtömningen blev 2005 undantagen från konkurrensutsättning då verksamheten blev billigare om den var kvar i regionens regi. Sen dess har det hänt en hel del.
Enligt tekniska nämndens ordförande Karl-Johan Boberg (C) är det ett stort investeringsbehov i fordonsflottan som föranleder förslaget att konkurrensutsätta verksamheten. Ett investeringsbehov på 14 miljoner kronor under tre år vilket ger ökade avskrivningskostnader på 1,4 miljoner per år. Detta enligt de handlingar som finns tillgängliga på regionens hemsida.
Hur detta kan vara billigare för en ny entreprenör känns märkligt. Om jag fattar siffrorna rätt kan regionen skriva av kostnaderna på 10 år. De entreprenörer som kan bli aktuella lär knappast ha en fordonsflotta med bra kvalitet och miljöstandard stående overksam och lär därmed ha liknande investeringsbehov. Men med skillnaden att avtalet bara sträcker sig över fyra år och att avskrivningarna då ska rymmas under den tiden. Med ett investeringsbehov på 14 miljoner skulle det innebära avskrivningskostnader på 3,5 miljoner per år. Om nu inte regionen dumpar kraven på miljövänliga motorer i upphandlingen och tillåter äldre bilar som tunga aktörer kan ha stående som reserv någonstans i världen.
I vanliga fall kan man göra stora vinster genom att minska personalstyrkan, vilket vi sett när regionen privatiserade två äldreboenden i Hemse. Men med bara åtta anställda varav två med deltidskontrakt, finns det inte så stort utrymme för besparingar. Det finns knappast någon entreprenör som i dag har anställda utan arbetsuppgifter på sina lönelistor. Det är dessutom rätt svårt att hämta sopor och slam under samma körning då de uppgifterna kräver helt olika fordon.
Men det är inte bara kostnader som anges som anledning till den föreslagna konkurrensutsättningen. I förvaltningens underlag kan man utläsa att det finns arbetsmiljöproblem. Det går däremot inte att se vilka problem man avser och på vilket sätt de skulle bli bättre med en annan utförare.
Tydligare blir det när jag läser en insändare från fackförbundet Kommunals ordförande på Gotland Pia Malmros. ”Kommunal har under en lång tid signalerat att det finns problem på arbetsplatsen, tyvärr för döva öron.” Malmros skriver också: ”Tyvärr verkar det här vara ett ärende som handlar om att förvaltningen inte förmår att ta hand om situationen och vill lägga ut till någon annan aktör för att städa upp efter sig.”
Utifrån Malmros beskrivning och de ekonomiska funderingarna jag har blir det här knappast billigare. Visserligen slipper regionen investera i både nya fordon och i personalens arbetsmiljö. De problemen dumpar man i stället i knät på den eventuella entreprenören, som med största säkerhet kommer att ta ordentligt betalt av regionen.
Regionen borde lära sig att ta hand om sina egna problem för det blir knappast billigare att dumpa skiten på någon annan.