Regionen borde tänka på signalvärdet

Regionens resor kanske kommer skattebetalarna till gagn, men signalvärdet är uselt.

"Att kommuner och regioner har internationella samarbeten är i grund och botten något bra."

"Att kommuner och regioner har internationella samarbeten är i grund och botten något bra."

Foto: Marianne Løvland

Ledare2024-07-09 06:35
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De senaste dagarna har P4 Gotland granskat regionens resekostnader. I strålkastarljuset har fallit på en resa till Hansedagarna i Gdansk och resor som har gjorts av regionfullmäktiges ordförande, Inger Harlevi (M), i sin roll som vice ordförande för Hansa-nätverket. 

Att allt detta utspelar sig mot bakgrunden av regionens väldigt ansträngda ekonomi sticker nog i ögonen på de flesta. Denna bakgrund förstärktes också av radions avslöjande att samtidigt som regionen spenderade 164 000 kr på resan till Gdansk var gotländska politiker i Stockholm för att hemställa om större anslag till just den ansträngda ekonomin.

Att kommuner och regioner har internationella samarbeten är i grund och botten något bra. Vi lever i en internationaliserad värld. Att samverka över gränser berikar samhället. Regionens medlemskap och samverkan inom Hansa-nätverket är beslutat i demokratisk ordning i regionens internationella strategi. I strategin står det "Region Gotlands engagemang i Hansan är fortsatt en prioriterad uppgift". Då kan det vara rimligt att regionen skickar en delegation till Hansedagarna. Framför allt som att värdskapet för dagarna skulle lämnas över till Gotland som håller i dagarna 2025. 

Dock är avsaknaden av fingertoppskänsla från regionen något förvånande. Att man inte tänkte att man skulle skicka en mindre delegation till dagarna för att spara pengar. Att ingen verkade reagera på att man betalar 164 000 för ett besök på Hansedagarna samtidigt som man är i Stockholm och frågar om mer pengar från staten. 

Inger Harlevi konstaterar att delegationen var inte var lika stor som senaste gången Gotland tog över värdskapet, 1998. Då hade man chartrat ett flygplan till norska Bergen. Något som med största sannolikhet sorterar under kategorin klen tröst

Harlevi i centrum av detta. Inte bara som vice ordförande för Hansa-nätverket, utan även eftersom hennes egna resor har granskats. Regionen har stått för resor om totalt 200 000 kronor. 

Efter att ha lyssnat på P4 Gotlands inslag om Inger Harlevis (M) resekostnader lämnas man mer fler frågor än svar. 

För det första så frågar man sig hur det kan vara så att resekostnader betalas utan något beslut. Enligt Meit Fohlin (S) ska resor upp till beslut i regionala utvecklingsutskottet. Harlevis resor ska inte ha varit beslutade i utskottet. Det är ganska häpnadsväckande att regionfullmäktiges ordförande kan få resor betalda av regionen utan att behöva hänvisa till något beslut. Man kan också tycka att det även borde vara självklart för Inger Harlevi, som leder arbetet i regionens högsta beslutande organ, att något typ av beslut borde finnas för resorna. 

Fohlin säger till P4 att regionen attesträtt behöver ses över. Det är nog helt rätt. Om det är så att en förtroendevald kan få regionen att betala för sina resor utan beslut så är det något allvarligt fel med regionens sätt att attestera kostnader. 

Vidare så undrar man hur uppföljningen går till. Fohlin säger till P4 att hon har haft ett samtal med Inger Harlevi om hennes resekostnader, men att detta inte verkar ha förändrat situationen. Om man som regionstyrelsens ordförande upptäcker att något av denna karaktär inte står rätt till är inte det första man gör att se till att resekostnader i framtiden inte attesteras utan beslut? 

Det är mycket möjligt att kostnaderna för regionens deltagande i Hansedagarna och Harlevis uppdrag är värt pengarna. I sammanhanget av en regions budget är inte summorna speciellt stora. Men regionens politiker borde fundera över signalvärdet. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare. Gotlänningens ledarsida delar Centerpartiets värderingar.