Det finns för all del legitima användningsområden för så kallade vepor, stora dukar med bilder som exempelvis reklam eller information spända över en fasad. Vepor kan till exempel användas för att under en stökig tid dölja pågående byggnadsarbete och renoveringar. Ja, vepans illustration kan till och med visa hur fasaden egentligen ser ut, eller åtminstone borde se ut, bakom byggnadsställningarna. På så sätt kan vepor vara en tillfällig tillgång i vilken stadsmiljö som helst.
Beroende just på stadsmiljön behöver det inte ens vara självklart förkastligt med reklam på vepan. Det finns ödelagda svenska stadskärnor där de flesta vepor skulle kunna verka förskönande. Men i en skyddad stadsmiljö som Visbys innerstad är det naturligtvis olämpligt. Stora reklamvepor förfular, förvanskar och devalverar den miljö som attraherat de besökare som vepans annonsörer vill nå.
Det kom dock inte alls som en överraskning när Region Gotland, i ett ärende rörande vepor på Hamnplan 5 i Visby, häromdagen gick bet i Mark- och miljööverdomstolen. Domslutet från oktober i den tidigare instansen, Mark och miljödomstolen, ligger därmed fast. Domstolen upphävde då miljö- och byggnämndens beslut, som den hade juridiska invändningar emot. Veporna var redan nedtagna när nämnden fattade sitt beslut och den hade, menade domstolen, inte de legala möjligheterna att förbjuda framtida vepor eller att hota med ett fastställt vite om fastighetsägaren trotsade nämnden.
Må så vara. Men det innebär faktiskt inte att anarki har utbrutit eller att vi är värnlösa mot en förestående anstormning av stor och påträngande reklam på stadens fasader.
Att mark- och miljööverdomstolen inte överprövade tidigare dom är naturligtvis en motgång för Region Gotland, men det hindrar inte miljö- och byggnämnden från att vara mycket restriktiv när det gäller vepor även i framtiden. Nämnden har alla möjligheter att fortsätta neka bygglov för tillfälliga vepor när nämnden anser att de vore olämpliga och nämnden kan dessutom fortsätta tvinga fastighetsägare att ta ner bygglovspliktiga vepor om de sätts upp utan lov. Ja, nämnden inte bara kan göra det. Den bör absolut göra det. Allt annat vore ett svek mot de fastighetsägare i innerstaden som inte försöker slå mynt av sina fasader och förfula och kommersialisera miljön för både grannar och tillfälliga besökare.