Hur många kommer att krocka nu när ljusen slockna?

Region Gotland får ofta kritik för sitt sätt att hantera trafiklösningar och nästan lika ofta tycker jag att kritiken är befogad.

Kommer borttagandet av trafikljusen bli en studie i krocktester?

Kommer borttagandet av trafikljusen bli en studie i krocktester?

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ledare2023-06-08 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi har genom åren fått lära oss av regionens trafikplanerare att övergångsställen är farliga då gångtrafikanter bara går rakt ut utan att se sig för, och lösningen enligt regionen är att ta bort övergångsstället. Då får vi i stället en situation som påminner om James Hollingworth och Karin Ljungmans barnvisa ”Hur ska jag göra för att komma över vägen”. Gångtrafikanter som tar hänsyn, och får stå där och vänta flera dagar, men bilister som bara gasar på då de inte behöver stanna. Eller som på Öster där gångtrafikanterna går på som vanligt utan att se sig för.

När nya gångstråk uppkommer som exempelvis vid skolan på Visborgsområdet, är det med största säkerhet inget som föranleder ett övergångsställe, trots att det är barn det gäller. Regionen har ju redan gjort ett övergångsställe några hundra meter därifrån och där ska man gå även om det inte är med vägen.

Det senaste exemplet på regionens hantering av en problematisk trafiksituation gäller korsningen Söderväg och Gutevägen. Där har trafikljusen som tjänat trafiksäkerheten väl gått ur tiden. Men i stället för att byta ut dem till nyare tänker regionen återgå till en ”vanlig” lösning där fordonen från Gutevägen ska lämna företräde. Något som funkar i de flesta normalt trafikerade korsningarna, men den här korsningen är inte att räkna som normal. Gutevägen är flitigt nyttjad av de fordon som ska ta sig till och från färjan och färjeterminalen. För de flesta boende i Visby är det den enklaste och närmaste vägen att ta, då Färjeleden blir en lång omväg. För de färjeresenärer som tillbringat tiden innan avresan i Visby är det också den smidigaste färdväg. Samma sak gäller för de som kommer från färjan och ska in till Visby. Gutevägen är som ni förstår tidvis mycket hårt trafikerad. Med trafikljus är korsningen betydligt mer trafiksäker än den nu kommer att bli.

Vi som ofta kör genom korsningen även under lågsäsong vet att det är problem vid tillfällen då det är många fordon på Söderväg. Vägen från Gutabacken är dessutom skymd i riktning in mot Visby då södergående körfält av Söderväg inte går rakt igenom korsningen. För att se klokt måste man i det närmaste köra ut i körfältet innan man har full sikt.

Resultatet av de borttagna trafikljusen lär, förutom fler tillbud och olyckor, bli att den lugna Visborgsgatan blir livligt trafikerad av de som känner till den genvägen.

Jag förstår att trafiksituationer ändras och att trafikljus eller övergångsställen blir överflödiga och därmed kan tas bort. Men när det sker i form av teorier eller ett uträknat snitt av trafikanter blir det ofta fel. Speciellt på Gotland där trafiksituationen varierar enormt mycket mellan högsäsong och lågsäsong. 

Men när det sker som en besparing är det däremot korkat då det knappast blir en besparing om man räknar med alla problem som förändringen medför. Hur mycket kommer bilskadorna att kosta? Hur stora resurser behöver polis och räddningstjänst lägga på de olyckor som lär ske? Hur många människoöden kommer ändras till det sämre i den korsningen och vad kommer sjukvården för dessa att kosta?

Här borde regionen ta sitt förnuft tillfånga. Jag har så svårt att se vilka problem ett trafikljus för med sig? På samma sätt som jag har svårt att se hur ett övergångsställe kan göra trafiksituationen värre för gångtrafikanter än att de tvingas ut i vägen lite hur som helst. 

Och frågan jag ställer mig nu är hur många som kommer att krocka nu när trafikljusen slocknar i korsningen Söderväg Gutevägen?

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.