Regionen trodde sig sälja till klubbens bolag

Men den här fastighetsaffären kan väl inte ha blivit alls som Regionen tänkte sig den.

Ibland är det svårt att veta vem man har att göra med.

Ibland är det svårt att veta vem man har att göra med.

Foto: Marco Ugarte/TT

Ledare2020-08-06 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Östergarn Strand AB, som drivit anläggningen vid Sandviken, ägdes en gång av Östergarns IK. Då fick bolaget en option på att köpa marken av Regionen i en direkt affär och inte i konkurrens på öppna marknaden. Antagligen för att Regionen ville stärka lokal utveckling genom lokala krafter.

I går kunde man i GA läsa, i artikeln om stormötet om affären, om de verkliga förhållandena nu när affären genomförts. När Östergarn Strand AB hade köpt marken av Regionen så ägdes bolaget inte längre av idrottsföreningen. Styrelsen för bolaget har genom åren investerat de pengar i anläggningen som idrottsföreningen saknade och har på så sätt kommit att ta över aktiemajoriteten i bolaget. Och nu har aktierna i Östergarns Strand AB, bolaget med ägandet av Sandviken och möjligheterna till utbyggnad av stugby, sålts vidare till exploatören Gyllene stranden AB. Vilket knappast var vad Regionen tänkte sig den gång Östergarn Strand AB erbjöds att köpa marken.

Ja, uppenbarligen var det inte ens Regionens tanke när affären genomfördes i april i år, för då skrev man i ett utskickat pressmeddelande att:

"Tekniska nämnden beslutade i dag att Östergarn Strand AB, som är ett av Östergarns IK helägt bolag, får köpa Östergarn Falhammars 1:22 (camping- och boendeanläggningen i Sandviken) av Region Gotland."

Regionen trodde alltså att det var idrottsklubben som var helägare till det bolag som fastigheten såldes till. Hade försäljningen överhuvudtaget genomförts om nämnden haft de verkliga förhållandena klara för sig?

Uppenbarligen föreställde sig då också tekniska nämnden att det var idrottsklubben som ägare som skulle utveckla anläggningen i enlighet med detaljplanen, eftersom man skrev:

"Östergarn Strand AB avser att realisera den detaljplan som utarbetats och antagits av Region Gotland i samarbete med bolaget.

För att förvärva fastigheten och därefter realisera byggandet av de 32 uthyrningshusen måste ytterligare nytt kapital tillföras bolaget varför kontakter tagits med intressenter som uttryckt sig villiga att gå in i bolaget."

Men istället för att ta in nytt kapital, så såldes alltså aktierna i bolaget till en ny ägare. 

Vilken rörig soppa! Och ännu en gång påminns vi om varför Regionen bör genomföra rena fastighetsförsäljningar på öppna marknaden, genom budgivning eller mäklare. Och fastighetsaffärer blir naturligtvis extra komplicerade och laddade ett i fall som detta, där arrendatorn investerat i en fastighet som den inte äger.