Lärde sig inte regionen något av vinterns SMS-varningar

Vattenproblemen i Visby med omnejd visade att regionen hade undermåliga informationsvägar. Nu ser vi en repris i Kappelshamn.

SMS:et som gick ut i vintras i samband med Clostridium perfringens utbrottet i Visby med omnejd blev kritiserat. Nu återupprepas problemen igen i Kappelshamn.

SMS:et som gick ut i vintras i samband med Clostridium perfringens utbrottet i Visby med omnejd blev kritiserat. Nu återupprepas problemen igen i Kappelshamn.

Foto: Mattias Forsberg/Jenny Nilsson

Ledare2024-07-01 20:15
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Region Gotland upptäckte bakterien Clostridium perfringens i det dricksvattennät som omfattar Visby med omnejd skickade regionen ut ett antal varnings-SMS som fick många att reagera. Bland annat var informationen i det första SMS:et märkligt, men det som fick många att reagera var att det inte nådde alla drabbade.

Där och då var det inte så allvarligt då risken för att någon skulle drabbas av magsjuka visade sig var liten då förekomsten av bakterien var låg. Men hade det varit något allvarligare hade många hunnit dricka av det förorenade vattnet innan de nåtts av någon varning.

undefined
Region Gotland behöver fundera över sina informationvägar när det gäller obrukbart vatten.

Regionen undersökte också orsakerna bakom att SMS:et inte nådde ut till alla och kom fram till ett flertal olika anledningar. Bland annat skulle personen vara skriven på en adress inom det drabbade området och ha ett telefonnummer kopplat till adressen på rätt sätt. Alternativt anmält sig till regionens egen SMS-tjänst.

Regionen var inte nöjd med utfallet och gjorden en ny upphandling utifrån deras nya krav på tjänsten, men fick inget napp. De sitter med andra ord fast i en SMS-tjänst som de inte är nöjda med.

Men trots det som hände i samband med Clostridium perfringens utbrottet i Visby med omnejd verkar regionen inte ha lärt sig något. I alla fall inte på ett sätt som märks i deras arbete när dricksvattnet i någon av deras ledningar inte ska drickas eller användas till matlagning.

Förra veckan var det dricksvattnet i Kappelshamn som inte var drickbart. Ett liknande SMS gick ut och Region Gotland skrev ut varningen på sin hemsida. Dessutom informerades P4 Gotland och Helagotland.se vilka bägge gick ut med regionens varning till vattenabonnenterna i Kappelshamn.

undefined
Kappelshamnsborna fick hämta vatten från tillfälligt utplacerade vattentankar då det kommunala vattnet inte var drickbart.

Men boende i Kappelshamn är kritiska till regionens informationsinsats. Till helagotland.se säger boende och företagare att hanteringen och informationen är bristfällig. Problemen med vattnet har pågått under en tid utan att boende upplevt att de tagits på allvar och när regionen väl tog beslutet att vattnet inte skulle användas tycker boende i Kappelshamn att informationen inte fungerade så bra. 

Att vi har drickbart vatten i våra kranar är extremt viktigt utifrån det samhälle vi byggt upp. Då är det också viktigt att informationen går ut på ett bra sätt när det blir något problem. Om regionen måste stänga av vattnet är det ju ingen risk att någon får i sig något de inte ska, och då behöver regionen bara ha bra informationskanaler, exempelvis den egna hemsidan. 

Men när vattnet rinner i kranen, men inte får användas, måste det finnas andra informationsvägar. Då är det viktigt att alla abonnenter nås av beskedet så fort och säkert som möjligt.

Jag trodde att regionen lärt sig det av de informationsproblem som Clostridium perfringens utbrottet i Visby med omnejd skapade. Men utifrån de problem som drabbade Kappelshamn förra veckan verkar regionen sitta kvar i samma tröga informationssystem som innan problemen i Visby.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.