Motvilja mot trafik ger inte bra trafikplanering

Regionen borde se över sina mål och i ännu högre grad sina metoder.

Vid foten av Gutebacken i Visby.

Vid foten av Gutebacken i Visby.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2025-02-27 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det blir ett tidsbegränsat förbud mot genomfart  i år igen i Visby, i Gutebacken på Gutevägen mellan Söderväg (eller mer precist Visborgsgatan) och ner mot hamnen, berättar Helagotland. Det ska det bli under samma tidsperiod som förra året, mellan den 15 juni och 15 augusti. Therese Bendelin, avdelningschef på park- och trafikavdelningen:

– Det blir samma period som förra sommaren, anledningen är att det ska finnas en kontinuitet.

Jo, det är väl en typ av kontinuitet. Jag tycker ju dock att det funnits och finns andra sätt att uppnå mycket större kontinuitet.

Den yppersta kontinuiteten hade varit att aldrig ta bort trafikljusen i en korsning med dålig sikt och bitvis hög trafikintensitet.

En annan typ av kontinuitet hade varit trafikregler som inte varierar med årstiden och som kanske hade åtnjutit respekt.

Regionen är tydligen nöjd med att man under sommarmånaderna i fjol lyckades minska trafiken på vägsträckan med en tredjedel. Men två tredjedelar av trafiken fanns alltså kvar och torde huvudsakligen ha bestått av bilister som bröt mot trafikreglerna, med avsikt eller omedvetet.

Återinförandet av ett temporärt säsongsberoende genomfartsförbud är tydligen politiskt förankrat. Tekniska nämndens ordförande Mariette Nicander (M), ordförande i, menar att det behövs och är helt nödvändigt.

– Målet är att trafiken inte ska köra igenom Visby utan Färjeleden runt. Vi måste alla hjälpas åt för att minska våra luftföroreningar, och få en bättre miljö i Visby och för de som bor där.

Är det inte så här års som luftföroreningarna är som värst? På vilket sätt blir luften bättre av att bilister tvingas att köra längre omvägar till sitt resmål eller tvingas till tomgångskörning i väntan på att kunna ta sig igenom en korsning med dålig sikt. En korsning där det fortfarande råder stopplikt på en plats där man inte ser någonting av den korsande trafiken. Åtminstone för den östergående trafiken på Gutevägen.

Hanteringen av denna korsning är ju tyvärr långt ifrån det enda irrationella sätt som Region Gotland visar sin trafikfientlighet på. Jag har ju tidigare skrivit om konsekvenserna av Region Gotland parkeringsnorm, som gör att det byggs nya bostadsområden med alldeles för få parkeringsplatser. Häromdagen skrev Helagotland om en konsekvens av denna brist som jag inte tänkt på. Detta ger problem inte bara för boende och deras privata besökare, utan även för hemtjänsten, oavsett om den är kommunal eller privat.

Anette Andersson, vd för Primula hemtjänst och städservice, berättade om hur problemen förvärrats i Visby:

– Speciellt eftersom politikerna tror att man kan bygga bort bilbekymren. På till exempel Greta Arvidssons gata har man räknat 0,7 bilar per familj, medan de allra flesta har två bilar.

Region Gotland har väl tillräckligt stora problem med sin äldreomsorg och rekryteringen till den, utan att personalen ska försättas i situationer där de tvingas välja mellan snabb hjälp till dem de har omsorg om eller parkeringsböter som personalen tvingas betala ur egen ficka. Regionens egen hemtjänstchef Magnus Björk beskriver hur stressad personal tvingas leta efter någonstans där de kan parkera bilen inom rimligt avstånd från den som behöver hjälp:

– Speciellt kvällar och nätter, om vi får ett larm.

Regionen må ha behjärtansvärda mål för trafik- och stadsplanering, men praktiken blir tyvärr alltför ofta destruktiv.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.