Den förste som reste på Kristi himmelfärd var ju på sätt och vis Jesus, om vi ska tro Bibeln. En riktig långresa var det också – och en flygresa! – men änglarnas inblandning tyder ju på att resan var sanktionerad av högre makt.
Normalt är Kristi himmelfärd en riktig resehelg även i ett gotländskt sammanhang. Hur gick det i år? Anammade svenskarna myndigheternas rekommendationer och stannade hemma? Minskade resandet till Gotland?
På den sista frågan kan man svara både jag och nej. Ja, resandet minskade jämfört med Kristi himmelfärd ett år utan coronavirus. En minskning med 50 till 60 procent, enligt Destination Gotland.
Må å andra sidan så ökade resandet kraftigt jämfört med en "vanlig" vecka, sådana de sett ut nu under pandemin. Enligt Sveriges Radio visade en analys från Telia att resandet till Gotland ökade med 122 procent på onsdagen innan Kristi himmelsfärdshelgen, jämfört med föregående vecka.
Mycket tyder väl på att svenskarna i rätt hög utsträckning börjat tröttna på att efterleva rekommendationerna. Under påskhelgen, när coronarestriktionerna var färskare, minskade ju resandet till Gotland med 90 procent, jämfört med ett vanligt år. Under Kristi himmelfärd var det alltså bara kring hälften som avstod.
Sverige utför alltför få rester för att vi ska veta hur snabbt immuniteten mot covid-19 breder ut sig. Men immuniteten mot påbuden från Folkhälsomyndigheten tycks utvecklas relativt snabbt. Vi svenskar kanske inte är så fogliga som det har framställts.
Om en dryg vecka, 3 juni, ska Folkhälsomyndigheten enligt planen säga mer om hur restriktionerna kommer att vara i sommar. Tidigare har det glunkats, bland annat av statsministern, om att bilresor på en till två timmar ska vara OK. Regiondirektör Peter Lindvall medverkade i går i P1 Morgon och oroade sig då över konsekvenserna för Gotland:
– Jag tycker att den här restriktionen kring hur långt man får färdas i personbil gör att Gotland inte riktigt blir en del av Sverige. Alla vet att det tar mer än två timmar att ta sig med bil till Gotland om man också ska ta färjan. I och med den restriktionen har ju Gotland inte samma spelregler som övriga landet.
Folkhälsomyndighetens besked kommer naturligtvis att få stor betydelse för Gotland. Men oavsett om man ser corona eller uteblivna fastlänningar som det stora hotet, så är det nog klokt att förbereda sig på att efterlevnaden av myndighetens rekommendationer kommer att vara ännu mindre i sommar, än den var under Kristi himmelfärd. Oavsett vad myndigheten säger kommer många att resa till Gotland i sommar, så länge färjorna går.