Evighetslång prövning är inte försvarbart

OK, prövningarna av miljötillstånd pågår inte i en evighet. Det bara känns så. Och det är inte enbart Försvarsmakten som lider skada.

Inuti en stridsbåt 90. Väntan var en stor del av militärtjäntgöringen, men då inte på mångåriga juridiska processen.

Inuti en stridsbåt 90. Väntan var en stor del av militärtjäntgöringen, men då inte på mångåriga juridiska processen.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2022-02-15 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Börsen störtdök i går morse. I skrivande stund har den återhämtat sig lite, men vi kan nog vänta oss något av en bergochdalbana framöver. Speciellt om det ryska hotet i Ukraina omsätts i mer omfattande krigshandlingar. Då blir det mindre berg och mer dal. Men då har vi också större problem än fallande börskurser.

Förståsigpåare brukar kommentera sådana fall med att börsen "avskyr osäkerhet. Det är den inte ensam om, speciellt i ett fall som detta som handlar om krig eller fred. Jag förutspår att försöken att förlöjligande tala om en omotiverad rysskräck kommer att bli mer sällsynta i framtiden. Det är framförallt den som försöker som kommer att framstå som löjlig och världsfrånvänd.

Vi har all anledning att beklaga den snabba nedmonteringen av det svenska försvaret, och att försöken till återuppbyggnad inte har gått snabbare och tillförts mer resurser. Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, har nu i en rapport uppmärksammat ett av de ickemonetära hindren för försvarsutbyggnad. Processerna för att få miljötillstånd för nya verksamheter är väldigt, väldigt långa. Vilket bland annat beror på att dessa tillstånd överklagas så långt det går och att varje instans tar god tid på sig.

Försvarsmakten kommenterar FOI:s rapport: “Långdragna tillståndsprocesser försämrar Försvarsmaktens möjligheter att kunna anpassa produktionsförutsättningar på krigsförbanden, till exempel när antalet värnpliktiga ska öka förhållandevis snabbt.”

Det är ju en bisarr ordning att den välbehövliga utbyggnaden av försvaret, en fråga om nationell säkerhet, ska stupa på långsamma juridiska prövningar. Försvarsmakten ber om en ändrad ordning så att varje fråga slipper gå igenom varje instans innan den tillslut avgörs av regeringen. (Som för övrigt inte heller är snabb.)

Något måste absolut göras. Både åt hindren för försvarets utbyggnad och för de fastighetsägare som lider skada.

Men det känns också relevant att påminna om att det inte är bara Försvarsmakten som lider skada av extremt utdragna prövningar av miljötillstånd. Det vållar stora problem även för stora delar av näringslivet, när de tvingas vänta i många år på ett slutgiltigt avgörande i frågor som borde kunna behandlas betydligt snabbare. 

Även om det i företagens fall inte handlar om nationell säkerhet, så är snabbare och rättssäkrare prövningar fortfarande väldigt viktigt för företagen och därmed även för Sverige. Och det är ju inte som att kvaliteten i besluten blir bättre av att de dras i långbänk och omprövas och överprövas flera gånger i en process som går som i ultrarapid.