Rimligt med skärpta regler för att köra vattenskoter

Efter att körning med vattenskoter missbukats av många föreslås skärpta regler för att köra dem. Det är en rimlig regelskärpning.

En man på vattenskoter.

En man på vattenskoter.

Foto: MAJA SUSLIN

Ledare2020-07-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

"Nu får det vara slutlekt". De orden fällde infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) på en pressträff på torsdagen. 

Det som det leks med är vattenskotrar och de som gör det är i alla åldrar. Ett förarbevis kan komma att införas för att få framföra vattenskoter, för att stävja felaktigt och farligt användande av detta flytande fordon. 

Apropå åldrar kan den åldersgräns som är nu, 15 år, komma att höjas, som ett led i nämnda strävan att minska farlig körning och lek med dessa motorstarka flytetyg. 

Vattenskotrar kan felaktigt använda leda till olyckor som kan drabba andra som är på sjön, som simmare, kanotister, båtåkare med flera. Och de kan drabba den som kör vid kollision med något annat flytande eller fast föremål i vattnet. 

På natur och djur- samt fågelliv kan vattenskotrar också inverka negativt, exempelvis för häckande fåglar. Att köra runt, runt i samma område ger långvarigt motorljud och svallvågor på en plats. Det skiljer användande av vattenskoter mot båtar, som vanligen går längre sträckor och passerar ett område med ljud och svallvågor en gång och inte mer.

Körande av vattenskoter verkar ofta ske nära badstränder och områden med många sommarstugor snarare än långt ut på havet eller på stora sjöars mitt. Körningen sker därmed ganska nära många andra med den påverkan bland annat gällande ljud som sker i och med det. 

Frihet under ansvar verkar ha svårt att fungera för många som kör vattenskoter, vilket bidrar till att politiskt beslutade åtgärder gällande dem kommer i fråga. På en del andra områden har liknande kunnat observeras. 

Fram till för några år sedan innan hjälmkrav kom för så kallade fyrhjulingar skedde flera olyckor vid vilka personer hamnade under sin fyrhjuling då den vält, antagligen efter oförsiktig körning. Dödsfall eller allvarliga skador skedde i samband med de olyckorna och ledde till hjälmkrav.

På många områden där det finns fordon finns hela skalan av användning av dem. Från att vara nyttofordon och nödvändiga för många verksamheter till att användas för nöje och "lek", som ministern Eneroth uttryckte det. 

En 15-åring har inte en färdigt utvecklad hjärna och är mer riskbenägen än personer som är 25 till 30 år, då hjärnan är färdigutvecklad och personen har mer erfarenhet av risksituationer, och äldre. Oförståndig, vårdslös användning av ett fordon, som vattenskoter, kan förstås förekomma av personer i alla åldrar. Men för de som är runt 15 år upp till drygt 20 till 25 tillkommer att hjärnan inte är färdigutvecklad gällande risker. 

Vattenskotrarna har nu blivit så vanliga och många, och används ofta mycket där folk befinner sig (sommartid) så det är inte oväntat att konflikt uppstått gällande dem. Deras karaktär bidrar också.

En förare av vattenskoter är svår att få kontakt med i stunden. Landbaserade fordon av olika slag har samma problematik, men i mindre grad eftersom de flesta av dem måste följa vägar.

Samtidigt syns och hörs en vattenskoter långt över vattenytor, mer än fordon på land där terräng, växtlighet och byggnader kan dämpa deras ljud och synlighet. 

Alla som kör eller brukar använda vattenskoter har inte framfört dem så det kan beskrivas som lek. Men uppenbarligen har tillräckligt många gjort det för att många andra i samhället börjat uppleva vattenskoter och framförande av sådana som ett problem och en fara. 

Frihet under ansvar har inte följts av tillräckligt många personer. Mer och skärpt lagstiftning är därför på väg och det är i det uppkomna läget också rimligt. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.