Otydlig bussorganisation kan bli ännu otydligare

Den nya bussupphandlingen får mig att fundera kring vem som har ansvaret i den organisationen som kan få ta över kollektivtrafiken

Kollektivtrafiken på Gotland.

Kollektivtrafiken på Gotland.

Foto: David Skoog

Ledare2021-12-07 17:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När den upphandling som gäller för kollektivtrafiken i dag drog igång sommaren 2020 uppstod det i början en hel del frågor kring vem som har ansvar för vad och hur avtalet skulle tolkas. Många upplevde nog att övergången medförde en sämre bussflotta med många haverier som följd. Det fanns även en hel del inkörningsproblem för chaufförer både gällande att köra rätt och att förhålla sig på ett trevligt sätt till sina passagerare. 

Nu är det naturligt att det blir en del gnissel innan alla rutiner sitter som de ska, men det kändes ändå under relativt lång tid att det fanns saker som inte fungerade som de skulle trots det avtal som reglerade bussbolagets uppdrag. Och det är just den biten som jag ser som ett problem när olika verksamheter läggs ut på entreprenad. Vem har ansvaret för verksamheten och vem har tolkningsföreträde gällande avtalets innebörd?

Sen sommaren 2020 då nuvarande avtal började gälla har vi nästan sett mer av regionens ansvariga tjänsteperson när det hettat till än personer från bussbolaget. Och visst är det regionen som har huvudansvaret, men jag har ändå uppfattat en kommunikation som inte varit helt och fullt okej mellan regionen och bussbolaget, trots att det bara är två parter.

Därför är jag lite skeptisk till den organisation som ser ut att ta över när nuvarande kontrakt går ut sommaren 2023. Regionen står fortfarande med huvudansvaret, men det är kontraktet mellan regionen och det bolag som vann upphandlingen som styr vad som ska göras och till viss del hur det ska göras. Nu har det vinnande bolaget i sin tur hyrt in en underentreprenör för att göra jobbet. En underentreprenör som i sin tur består av ett antal olika bolag, som i sin tur lär ha anställda som kör bussarna. 

Jag ser en risk att det blir för många led att kommunicera genom. Jag ser en risk att vi kan få se en variant av viskleken styra öns kollektivtrafik, skolskjuts med mera. En risk att kommunikationsmissar innebär att den service som resenärerna kan kräva inte uppfylls, oavsett hur stark viljan är att göra ett bra jobb. 

Jag hoppas givetvis jag har fel. Den lokala kopplingen kan absolut vara en garant för en bra kommunikation, men det är ju inte de gotländska bussbolagen som står för tolkningen av avtalet eller kan styra ekonomin. De får istället finna sig i den tolkning som region och det bolag som tecknat avtalet kommer fram till. Och eventuella idéer för att förbättra verksamheten i det lilla, men som kostar någon krona, måste godkännas av huvudentreprenören eller tas ur egen ficka för att förverkligas. 

Hade regionen drivit verksamheten i egen regi är det ju en enkel intern dialog. Och eventuella nya medel för att ge möjlighet till enklare utveckling kan tas genom förhållandevis snabba politiska beslut. Det känns märkligt att beskriva en politisk organisation som snabb till beslut, men jämfört med ett avtal som är i det närmaste skrivet i sten och där varje liten förändring kan strida mot upphandlingsreglerna är regionens beslutsgång smidig. 

Nu har upphandlingens utgång överklagats och beslutet kan komma att ändras av domstol, även om det inte är speciellt troligt. Regionen har visserligen gjort dåliga upphandlingar har genom åren, men det ska mycket till för att en domstol ska ändra utgången.

Det är därför rätt troligt att vi kommer att få se en knölig organisation som blir än knöligare.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.