Risken för ökad psykisk ohälsa tas på allvar

Vid det senaste sammanträdet med regionstyrelsen beslutade man om ett antal åtgärder för att stärka folkhälsan och förebygga psykisk ohälsa.

Vi klarar allt, tillsammans.

Vi klarar allt, tillsammans.

Foto: Isabell Höjman/TT

Ledare2020-05-07 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Detta självklart med anledning av coronapandemin.

Åtgärderna består framför allt av att man stärker regionens befintliga organisation med stöd och samtalshjälp, uppsökande verksamhet samt riktade satsningar till dem som är mest utsatta.

När människor tvingas leva isolerade från samhället och med kanske radio och tv som enda sällskap är det hög risk att oro och ängslan kan ta överhanden. För vad pratas det mest om i radio och tv? Jo, just det coronan.

En annan aspekt är att många pausar från sin vardagliga träning om denna sker på en träningsanläggning. Rör vi på oss mindre ökar risken för ohälsa. Här finns dock många alternativ med både ökat träningsutbud utomhus och via filmer på nätet.

För alla som lider ekonomisk skada blir krisen självklart tung på en helt annan nivå än att det är trist att vara i karantän. Hela ens livsverk kanske har raserats eller riskerar att falla. Man kanske tvingas säga upp personal som man är helt beroende av i en normalsituation men nu inte har råd att betala någon lön till.

Vi har hundratals ungdomar som sett sina efterlängtade och viktiga sommarjobb försvinna.

Årets studenter snuvas på sitt firande, ja, det är fullt rimligt att det ställs in men för dessa ungdomar är det ett hårt slag.

Anhöriga som går bort men där begravningen måste skjutas fram, alternativt hållas i en väldigt liten krets av närmast sörjande.  

Kulturen som verkligen bidrar till god folkhälsa kan inte genomföra konserter och föreställningar. 

Att människor inte längre fritt kan träffas och umgås är bara det en viskande riskfaktor som på sikt kan göra oss om inte sjuka så nedstämda och frustrerade. Särskilt som vi inte kan se när eländet är slut.

Nu talas det lite försiktigt hoppfullt om juli. Att restriktionerna kanske kan lättas då. Får vi en hyfsat normal period juli-september skulle det betyda jättemycket för alla företag som är beroende av sommarturismen.

Men det skulle också betyda mycket för den gotländska folkhälsan.

Men pandemin har också skapat många små lyckopiller i all den kreativitet som individer, företag och organisationer visat prov på. 

Konserter, föreställningar och filmer visas fritt via alla möjliga kanaler på nätet. Roliga, och en del tjatiga, utmaningar skickas runt både för att vässa hjärncellerna och mer i underhållningssyfte. Uttråkning i hemmet kan skapa stor humor.

Människor går samman i nätverk och handlar åt varandra. Körer ställer sig att sjunga utanför äldreboenden.

Och: All idioti som tidigare präglade mycket av livsluften i form av hatspridande partier har blivit helt irrelevant. Detta är väl det enda man hoppas ska fortsätta gälla efter corona.

Det, och insikten att när det gäller kan vi skapa storverk. Tillsammans.