Romaborna blir lurade på sitt hett eftertraktade badhus

”Vi vill möjliggöra för privat drift av Romabadet”, lovade Centerpartiet inför valet 2018 och nu ser vi resultatet.

Romabadet kan bli en padelbana.

Romabadet kan bli en padelbana.

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2021-11-25 13:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Istället för att barn och ungdomar kan paddla runt och lär sig simma kan det bli andra former av paddling framöver i den byggnad vi känner som Romabadet.

Under onsdagen fastslog regionstyrelsen med förkrossande majoritet att den entreprenör som vann upphandlingen av det så kallade Romapaketet också får köpa de tre fastigheterna och vilka villkor försäljningen ska ha. Enligt entreprenörens anbudshandlingar, vilka ligger till grund för markanvisningsavtalet, kan Romabadet nu byggas om till ett aktivitetscentrum med exempelvis gym och padelbana. Eventuellt kan en liten rehabiliteringsavdelning innehålla någon form av badmöjlighet, men något badhus kan det inte bli tal om. Den politiska majoriteten är helt enkelt inte beredd att skjuta till de pengar som behövs för att få ett badhus att bli ekonomiskt möjligt. Något de rödgröna partierna varit tydliga med hela tiden.

Jag var tidigt skeptisk till alliansens vilja att återöppna Romabadet. Det var rätt tydligt att de inte var intresserade av de årliga driftkostnaderna som det skulle medföra för regionen. Oavsett om det var kostnader för egen drift eller genom köp av ett stort antal badtimmar av en privat aktör blev det för dyrt. Men Centerpartiet har gjort allt för att det ändå ska se ut som om de har tagit frågan på allvar och knölade in badhuset i ett märkligt fastighetspaket. Vilket kommer att skapa problem.

Nu blir det istället ett komplicerat och dyrt arbete med att stycka av fastigheten och infrastruktur i form av el och värme inför försäljningen. En kostnad som helt och fullt hamnar på regionen. Det rör sig ju inte om en enskild byggnad med egen el och värme. Byggnaden som inrymmer badhuset sitter ihop, både fysiskt och tekniskt, med en liten gymnastiksal som inte ingår i försäljningen. 

Nu kommer fastigheten med största sannolikhet inrymma liknande verksamhet som de rödgröna föreslog att regionen själva skulle bygga för att säkra gymnastikundervisningen för eleverna på Romaskolan. Så av den anledningen känns försäljningen korkad. Nu är det inte helt omöjligt att skolan får möjlighet att hyra timmar i det blivande aktivitetshuset för att klara av läroplanens krav på gymnastikundervisningen. Vilket säker uppskattas av entreprenören som på så sätt får bättre lönsamhet på sin verksamhet. Eller så hinner regionen bygga en egen gymnastikhall som konkurrerar med entreprenören.

I augusti 2020 skrev Lars Thomsson (C) följande: ”Akutstängningen av badet har medfört att skolorna fått sämre och dyrare idrottsundervisning. Samtidigt som saknaden av badet varit stor bland allmänheten.” Jag har svårt att tolka den skrivning på annat sätt än att han vill att badhuset ska öppnas igen och jag tror de flesta håller med. Men Thomsson skriver också ”....det gäller att se helheten. Frågan är mycket större än ett bad.” 

Och det är just det som nu visar sig. Frågan var mycket större än ett bad och löften om badhus i Roma var inte allvarligt menat från början. Det var ett sätt att dra till sig de väljare som ville ha ett badhus i Roma. 

Resten av Romapaketet, försäljningen av före detta Klostergården och den obyggda fastigheten på Ekgatan, kommer med största sannolikhet leda till både utveckling och fler bostäder i Roma. Det råder det nog inga tvivel om. Jag är rätt övertygad om att försäljningarna och den entreprenör som nu får chansen att bygga nya bostäder i Roma är rätt väg att gå. Möjligen hade regionen fått mer betalt vid en ren försäljning av fastigheterna var för sig, men det rör sig ändå bara om en miljon hit eller en miljon dit som Eva Nypelius brukar uttrycka sig.

Det var när det före detta badhuset togs med i paketet för att ge sken av att Centerpartiet ville hålla sitt vallöfte som det blev helt fel. Nu kommer regionen få stora kostnader för den knepiga avstyckningen och eventuella nya problem framöver när skolans gymnastikundervisning ska säkras utifrån läroplanens krav eller vid behov av andra nya skollokaler. Och mitt i detta står Romaborna med lång näsa, lurade på sitt hett efterlängtade badhus. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.