Så var då det märkliga Romapaketet slutligen klart

I april 2019 fick regionstyrelseförvaltningen i uppdrag att utreda försäljning av tre fastigheter i Roma, vilket blev Romapaketet.

Romabadet som ingick i det så kallade Romapaketet

Romabadet som ingick i det så kallade Romapaketet

Foto: Malin Stenström/arkiv

Ledare2023-02-02 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I tisdags, nästan fyra år senare slutförs den märkliga affären och nu kan jag inte göra annat än att önska entreprenören ett stort lycka till. Det är ju inte hans fel att paketet var så dåligt utformat att affären inte kunde genomföras tidigare.

Historien tog sin början den 1 december 2015 då bassängens stomme dömdes ut av betongexperter och badet ansågs direkt farligt att använda. Då, årsskiftet 2015/16, var regionens ekonomi inte så bra. Det var ju på den tiden då Stefan Löfvens första regering hade fullt upp att sanera ekonomin efter Alliansen, och det ännu var något år kvar innan statens finanser var så pass bra att den S-ledda regeringen kunde öka statsbidragen till kommuner och regioner. 

Den dåvarande rödgröna majoriteten såg en möjlighet att lösa det stora sparbeting som låg på kultur- och fritidsförvaltningen genom att spara pengar på driften av badet. En renovering var inte alls omöjlig rent ekonomiskt, men driften var en tung post. För en kommun av Gotlands storlek är fyra badhus inte heller ekonomiskt gångbart, vilket visar sig i att inget parti ens försökt att skjuta till de pengar som behövs för att driva Romabadet som det badhus det en gång var. 

Trots det lovade både Centerpartiet och Sverigedemokraterna att de skulle återöppna badet om de fick makten efter valet 2018. Men något öppnande av badhuset blev aldrig aktuell trots att både C och SD hade alla möjligheter i världen att ta det beslutet. I stället lyckades Alliansen få med sig SD på ett i det närmaste omöjligt ihopsatt paket för att få det att se ut som om badet skulle räddas. Något som också påståtts. Jag kan i dag konstatera att Centern på Gotland var långt före Kristersson och Busch när det gäller att försöka få väljare att tro att den tummetott de kanske får är den skoteroverall de lovades i valet. Valet 2022 visade till en viss del hur bra det gick.

Nu blev det inte bara ett sviket vallöfte utan även en bromskloss för utveckling i Roma. Utformningen av paketet där tre fastigheter ingick har gjort att den utveckling man sa sig vilja se fått ligga på is. Sen beslutet i regionfullmäktige 2020, att låta den enda entreprenören som vågade lägga ett anbud på paketet med fastigheterna, har det nu gått nästan tre år innan affären slutligen gick i lås.

Under dessa nästan tre år har mycket vatten runnit under broarna och fler märkliga saker har hänt med fastigheterna som skulle kunnat fördröja affären ytterligare. 

Men nu är det som sagt klart och entreprenören säger till media att han tänker fira med champagne. Det är han väl värd med det tålamod han tvingats visa upp. Jag önskar honom ett stort lycka till med utvecklingen av de tre fastigheterna som ingick i det märkliga Romapaketet.

Ekonomi

Under måndagen offentliggjordes Region Gotlands årsresultat för 2022 vilket är ett överskott på 237 miljoner kronor.

Samtidigt är det viktigt att ha med sig att intäkter regionen inte budgeterat för, statsbidrag och ökade skatteintäkter, tillsammans uppgick till 239 miljoner kronor.

Nämnderna gör tillsammans ett överskott på 87 miljoner kronor. Till största delen beror det på riktade statsbidrag och de tilläggsanslag regionen skjutit till. Medel som förvaltningarna inte haft möjlighet att använda fullt ut.

Visst är det bra att regionen har en bra ekonomi och gör stora överskott, men det hade ju varit bättre om pengarna kunnat användas till att förbättra den service vi gotlänningar tar del av. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.