Migrationspolitiska kommittén har arbetat i ett år. Nu är drygt en månad kvar till då den ska vara klar. Denna fråga, invandringen, har hängt kvar in i de semestertider som råder nu.
I kommittén satt representanter från alla riksdagens åtta partier. Även Sverigedemokraterna var med och representerades av sin partiledare. Han, Jimmie Åkesson, höll presskonferens på måndagen.
På den meddelade Åkesson att hans parti avser att dels sitta kvar i kommittén trots spekulationer om avhopp, dels lägga ett eget förslag på ny lag gällande migrationen. Det kommer att ha ingredienser som ger en restriktiv migrationspolitik, alltså få som söker och erhåller asyl och därmed en liten invandring.
SD är inte med i de förhandlingar om ny lag som pågår nu mellan fem partier. De är S och de fyra borgerliga partierna. Utöver SD står V och MP utanför förhandlingarna.
Enligt Åkesson handlar mycket av förhandlingen mellan de fem om det omtalade volymmålet, eller riktlinjer gällande (ett spann för) mottagning av asylsökande per år. M är för ett mål, eller spann, medan C är emot eftersom det begränsar asylrätten.
Redan med de olika ingångsvärdena från M och C kan det bli svårt att få ihop en uppgörelse som är bred, alltså stöds av en majoritet i riksdagen. M och C måste kompromissa.
SD ser inte volymmål som viktigt. På ett sätt är det förståeligt eftersom SD vill ha väldigt litet antal asylsökande och därmed invandrare, nästan inga om man ska spetsa till det. Så det är SDs volymmål kan man säga, en låg nivå.
SD vill ha en lag som är bland de restriktivare i EU, så att få asylsökande söker sig till Sverige. För SD är det också viktigt att uppehållstillstånd är tillfälliga, inte permanenta, att familjeåterförening inte sker för en del grupper så den blir liten och en rad annat som ger liten invandring. SD vill också verkställa avvisningar av asylsökande som fått avslag.
SD står för den mest restriktiva migrationspolitiken. M är nära den positionen, men med i förhandlingarna. För en generös, eller humanitär, migrationspolitik som ger en ganska stor invandring står V och MP som är utanför förhandlingarna och C som är i dem. För KD är familjeåterförening viktigt men i övrigt står partiet nära M om migrationen.
I en mellanposition står S och L. I S finns både de som är för en generös migrationspolitik och de som är för en restriktiv. S har dock traditionellt stått för en ganska restriktiv migrationspolitik senaste 50 åren. S och M har vanligen drivit en politik som varit sådan. Den var Sveriges politik.
Ett undantag från det var då M under Fredrik Reinfeldt i regeringsställning gjorde upp med MP om en generös migrationspolitik 2011. Den avslutades årsskiftet 2015-16 med den tillfälliga lag som gäller nu och ska ersättas med en ny. Den det förhandlas om.