S har ökat i de grupper där partiet varit svagt

Enligt SCB har S ökat mest bland tjänstemän, akademiker, höginkomsttagare och villaägare, där S hade lägre stöd än bland arbetare.

Partisymbolen för Socialdemokraterna och partisekreteraren Tobias Baudin.

Partisymbolen för Socialdemokraterna och partisekreteraren Tobias Baudin.

Foto: Fredrik Persson / TT.

Ledare2022-06-20 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den stora mätningen från Statistiska centralbyrån, SCB, av väljarnas partisympatier innehåller detaljer gällande partiernas väljarstöd. De regerande Socialdemokraterna ökade stort, med 4,2 procentenheter det senaste halvåret till 33,3 procent. Frågan är hur det gått för S i olika grupper av väljare. 

Socialdemokraterna har sitt ursprung bland arbetare. Men partiet har hela tiden även haft stöd av många som inte är arbetare. Per Albin Hansson, partiledare 1925 till 1946, strävade efter att göra S till ett parti med brett stöd. Hansson förknippas också med välfärd och social samt ekonomisk trygghet för alla, folkhemmet. 

SCB visar hur det gått för S i en rad grupper. Om man ser till arbetare, tjänstemän och företagare framgår det att stödet för S bland arbetare bara ökat 1,5 procentenhet till 38,6 procent. S är därmed största parti bland arbetare. 

Bland tjänstemän är det en statistiskt säkerställd ökning av stödet för S, från 28,1 procent till 32,0. S är alltså största parti även bland tjänstemän. Bland företagare (inklusive lantbrukare) hade S ökat från 15,0 procent till 18,1. Ökningen var dock inte statistiskt säkerställd.

Man brukar se på facklig tillhörighet. Landsorganisationen, LO, organiserar en majoritet av arbetarna. Bland LO-medlemmar var S-stödet 36,6 procent. Det var dock lägre än ett halvår tidigare. Men nedgången var inte statistiskt säkerställd. S är största parti bland LO-medlemmar. SD är näst störst, på 30,9 procent. 

De flesta tjänstemän är medlemmar i TCO. Bland TCO-medlemmarna har S en statistiskt säkerställd uppgång, till 32,6 procent det senaste halvåret. S är största parti bland TCO-medlemmar med M som näst största parti. Bland SACO-medlemmar, akademikers organisation, har S också en statistiskt säkerställd ökning, till 34,1 procent. 

Ser man till bostad är de tre grupperna i SCB, eget hem villa, lägenhet hyresrätt och lägenhet bostadsrätt. S har en statistiskt säkerställd ökning i den första gruppen, till 31,3 procent. Högst stöd av de tre hade i utgångsläget S i mellersta gruppen. Där var S-stödet nästan oförändrat, 36,9 procent. I sista gruppen var det en ökning, men inte statistiskt säkerställd, till 32,6 procent.

SCB har en indelning i fem grupper vad gäller inkomst. Den lägsta, näst lägsta, mellersta, näst högsta och högsta. Det är ungefär lika många väljare i vardera av dem. S har högst stöd i den näst lägsta inkomstgruppen, 43,6 procent. Där hade S ökat statistiskt säkerställt. 

I lägsta inkomstgruppen och mellersta inkomstgruppen hade S-stödet ökat, men inte statistiskt säkerställt. I den förra hade S 34,3 procent, i den senare 35,1. I näst högsta inkomstgruppen hade S en marginell minskning till 30,3 procent. I högsta inkomstgruppen hade S en statistiskt säkerställd ökning i sitt stöd till 25,8 procent.  

Av uppgifterna om väljarstödet för S framgår att partiet hållit nivån på sitt stöd där det varit starkast, som bland arbetare och LO-medlemmar, bland boende i lägenhet som är hyresrätt och inkomsttagare med inkomst strax under medelnivå. Och S har ökat där partiet varit relativt sett svagare, som bland tjänstemän, TCO-medlemmar, SACO-medlemmar, boende i eget hem som är villa respektive lägenhet som är bostadsrätt och inkomsttagare med hög inkomst.  

S har fått ett mer jämnt och jämnhögt stöd i en rad grupper, som yrkesgrupper, facklig tillhörighet, bostadsform och inkomstnivå. S får se upp. Andra partier kommer att försöka vinna väljare från S genom att få över väljare från vissa grupper, var sin särskild grupp av väljare. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.