S/M-styret har lyckats samla oppositionen

Ishallsmiljonerna kan förändra öns politiska landskap.

Herre på stangg. Stångaspelen 2023.

Herre på stangg. Stångaspelen 2023.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-10-30 07:31
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det fanns många skäl till att jag redan från början var djupt skeptisk till att en koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna tog makten över Region Gotland. Ett skäl var att jag befarade att de, när de tvingas kompromissa, skulle ta fram det sämsta snarare än det bästa hos varandra. Ett annat skäl att en sådan bred koalition över blockgränsen mellan två partier som vanligen är varandras motståndare skulle lämna ön utan en rejäl opposition, som skulle bli väldigt splittrad. Det går att göra mycket dumt när ingen på allvar säger emot.

En bekräftelse på båda dessa farhågor fick vi för ett år sedan när S/M-styret och oppositionen enades om en minusbudget som inte tog ansvar för Region Gotlands alltmer prekära ekonomiska situation. Det utgjorde ett dubbelt haveri som ledde Region Gotland ner i det hål som vi nu befinner oss i.

En dryg kvarts miljard till ett ishallsbygge – och 20 miljoner om året i driftstöd – har åtminstone samlat oppositionen mot S/M-styret. Det är ett beslut som sannerligen inte står oemotsagt. När beslutet togs i regionstyrelsen röstade hela oppositionen emot. Och eftersom S/M-styrets majoritet är knapp blev det åtta röster mot sju. Om alla röstar enligt partilinjen i regionfullmäktige blir det 36 mot 35.

Centerpartiet är särskilt syrligt, när Helagotland rapporterar om partiets skuggbudget. Johan Malmros (C) säger bland annat att:

– Det är framför allt två saker som är problematiska med den plan som finns. Det ena är att den kan bryta mot lagen om offentlig upphandling. Och det andra är att själva lånet kan bryta mot kommunallagen.

Detta naturligtvis ovanpå att lånet blir ännu en börda på en redan nedtyngd region.

Johan Malmros beskriver också S/M-majoritetens ovilja att på allvar adressera oppositionens invändningar:

– Det har varit svårt att få till ett bra diskussionsklimat. Vi har försökt gå på djupet, men de vill inte prata om det. Det beror kanske på att de redan har bestämt sig.

Jag upplevde samma ovilja på presskonferensen efter budgetberedningen, eller kanske en oförmåga att precisera hur man ska kunna formulera avtal som både håller sig inom lagar och regelverk och som samtidigt garanterar exempelvis skattebetalarnas intressen om exempelvis föreningen skulle hamna på obestånd.

Man kan göra mycket dumt när man inte ens på allvar anser sig behöva respondera ordentligt på kritik och invändningar.

Förhoppningsvis kan vi under resten av mandatperioden åtminstone få en mera livaktig opposition. Det vore verkligen nyttigt. Även för S/M-styret, även om det antagligen inte känner så.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.