Samarbetet mellan S o M börjar få en tydligare form

I onsdags presenterade Socialdemokraterna och Moderaterna överenskommelsen som de ska styra Gotland med under de kommande åren.

S och M presenterade den överenskommelse som de ska styra Gotland med framöver. På bilden: Sara Wilhelmsson (M), Meit Fohlin (S), Andreas Unger (M) och Filip Reinhag (S)

S och M presenterade den överenskommelse som de ska styra Gotland med framöver. På bilden: Sara Wilhelmsson (M), Meit Fohlin (S), Andreas Unger (M) och Filip Reinhag (S)

Foto: Erik Daun

Ledare2022-11-10 11:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Politiker på Gotland har en samsyn i mångt och mycket. Det finns vissa frågor man är oense om vägen, men i det mesta är man överens. Det speglar också det dokument som S och M nu ska styra Gotland med under de kommande fyra åren. 

Byggandet måste ta fart, kollektivtrafiken förbättras precis som primärvården. Vattenfrågan tas självklart upp och de två partierna ska även bygga och planera för byggen av nya stora idrottsanläggningar i form av badhus och ishall.

Det är inte heller några överraskningar att det nya styret vill nyttja Gotlandshem för att öka byggandet eller att de vill bygga ett nytt badhus under mandatperioden. 

Partierna vill även planera för en ny vårdcentral och säkerställa införandet av ett listningstak för läkare på vårdcentralerna. Något som knappast kommer att möta på motstånd från oppositionspartierna.

Men det finns även nya idéer som partierna tänker sig utreda eller genomföra under mandatperioden.

Jag blir glad att det nya styret vill inför lågtröskelboende och undersöka förutsättningarna för bostad först. Det här är åtgärder som kan öka möjligheter för många att lämna missbruk och komma in i samhället. Det finns ett stort glapp mellan Birkagårdens härbärge och de bostäder regionen har att erbjuda de som lämnat missbruket bakom sig. Birkagården har blivit mer eller mindre permanent nattbostad för många vilket inte är meningen med verksamheten. Lågtröskelboende skulle ge de personerna en egen bostad. 

Kollektivtrafiken är ett sorgebarn på Gotland och nya infallsvinklar måste prövas. Därför känns det bra att S och M nu öppnar för anropsstyrd trafik som komplement till tätare avgångar på stomlinjer. 

För att utveckla och förbättra primärvården vill de två nya samarbetspartierna vidareutveckla 1177 och utreda en digital vårdcentral. Det här är bra förslag. De digitala privata vårdcentralerna kostar regionen mycket pengar utan att egentligen minska trycket på våra egna. Att utveckla 1177 så den vägen kan ger bättre service och samtidigt utreda möjligheten till en egen digital vårdcentral känns bra. 

Partierna vill också utveckla Blått Centrum vilket också ska ge en bredare roll inom forskning, innovation och utveckling kring vattenfrågor. Här kan en bra kompetens byggas upp inte bara för havsvattenforskning och utveckling av blå näringar, utan även för att utforska nya sätt att förbättra grundvattenbildningen.

Fritidsbankerna som Alliansen aldrig såg vikten av vill det nya styret permanenta. Då kan deras arbete utvecklas för att få fler gotländska barn och ungdomar att röra på sig och möjligheten att få ta del av idrottens förenande och värmande famn. När vi ändå är inne på idrott så gillar jag också den satsning man vill göra för att ge ridsporten bättre förutsättningar genom förbättrade anläggningar.

Det enda jag är negativ till är de skrivningar som finns kring äldreomsorgen och den utveckling av LOV som beskrivs. En negativ känsla som ökade efter onsdagens presskonferens. Här finns risk för en svekdebatt då S under valrörelsen gick hårt ut med budskapet att ta demokratisk kontroll av välfärden. Det budskapet lyser med sin frånvaro och istället ska LOV inom hemtjänsten få en översyn och LOV för Säbo/äldreboenden utredas. Det är rätt långt från de löften som gavs om återkommunalisering.

Visserligen behöver LOV inom hemtjänsten ses över, men den väg som diskuterades på presskonferensen känns fel. Jag uppfattade att man från moderaterna kan se lägre krav på de privata utförarna vilket samtidigt innebär att regionens hemtjänst får dra ett tyngre lass. 

Men ett införande av LOV för våra äldreboenden är inte görbart och bara att utreda frågan känns som slöseri med resurser. 

Tiden lär utvisa vad som kommer ut av det nya samarbetet. Vad som kan genomföras, vad som blir genomfört och vad som väljs bort. Det vi nu kan se är att samarbetet mellan S och M börjar anta en ordentlig form.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.