Jaha, den lösningen trodde jag ju inte alls på. Socialdemokraterna och Moderaterna ska samarbeta om att styra Gotland. Tillsammans har de en knapp majoritet i fullmäktige, men de kommer ju att möta en totalt splittrad opposition. Så länge de kommer överens med varandra...
Socialdemokraterna och Moderaterna är traditionellt huvudmotståndarna i svensk politik. Ur den synvinkeln är kan samarbetet beskrivas som något av en konspiration mot väljarna om att upphäva valresultatet. Det var ju inte precis många som gick och röstade som tänkte sig att de röstade för den här konstellationen. Åtminstone initialt är det nog många av båda partiernas sympatisörer som inte har svårt att dämpa sin entusiasm.
Det ska sägas att ett samarbete mellan S och M kan funka bättre på kommunal nivå än det skulle göra på riksplanet. De kommunala frågorna är inte i lika hög grad ideologiska och det kommunala uppdraget handlar i högre grad om att kommuner och regioner ska utföra ålagda uppgifter. Om Socialdemokraterna och Moderaterna lyckas hålla sams och leverera ett framgångsrikt styre så kan kritikerna tystas och skeptikerna omvändas. Och som jag nyligen skrev så kommer Meit Fohlins besked nyligen, att hon inte vill höja skatten, att underlätta samarbetet över blockgränsen.
Men jag tror verkligen att samarbetet kommer att prövas hårt under mandatperioden. Pressmeddelandet om samarbetet är fullt av goda utfästelser men verkligheten blir kärvare. När utgifterna växer snabbare än intäkterna tvingas man till svåra prioriteringar. Det blir svårt att enas om vad som ska prioriteras, vad som får stryka på foten. Och hur viktigt är det att värna en ekonomi i balans?
Jag tror faktiskt att det är Centerpartiet och Eva Nypelius som har störst skäl att vara nöjda. Eva Nypelius talade redan i valrörelsen om möjligheten till en blocköverskridande koalition. Men nu, efter ett för partiet förödande valresultat, ville hon inte vara med längre. Det skulle ha sett illa ut om ett decimerat Centern i alla fall klöste sig kvar vid makten. Men det skulle också ha varit avigt om Centern avvisade en koalition som partiet självt aktualiserat.
Jag tyckte det var tämligen uppenbart att Eva Nypelius letade efter en väg ut, när hon nyligen tog förhandlingarna till offentligheten och på Facebook föreslog en koalition med alla tre av Gotlands största partier – S, C och M.
Småpartierna är sannolikt besvikna över att få små möjligheter att utöva inflytande. Men å andra sidan kan de, och kanske i ännu högre grad Sverigedemokraterna, nugga händerna över sina möjligheter inför nästa val. Sannolikheten är hög för att många ogillande väljare röstar med fötterna och straffar koalitionens partier 2026.