”Den moderatledda regeringens budget fokuserar på att hantera Sveriges mest akuta problem” kunde vi läsa på helagotland.se i en insändare undertecknad av Jesper Skalberg Karlsson och Elisabeth Svantesson. Det är tydligt att regeringen och SD ser helt andra akuta problem än de politiker som har till uppgift att värna välfärden. Kommun- och regionpolitiker i hela landet ser hur välfärden riskerar att haverera i brist på medel medan regeringen ”hanterar Sveriges mest akuta problem” så som för dyrt snus och att det finns en skatt på plastpåsar. Vi kan även utläsa att Tidöpartierna ser större akuta problem med höga skatter på arbete än på neddragningar inom skola, vård och omsorg.
Vi har tidigare sett liknande beteenden från borgerliga regeringar när landet varit i kris och det blir för var gång det inträffar än mer tydligt att högern inte värnar välfärden.
I fredags när Socialdemokraterna och Moderaterna här på Gotland redovisade sitt förslag till budget för regionen ser vi vad regeringen prioriteringar gör i praktiken. Enbart för att kompensera för de kostnader regionen redan har tvingas de lägga en budget som inte går ihop. Minuset balanseras visserligen av den reserv som regionen byggt upp under pandemikrisen då den S-ledda regeringen prioriterade välfärden.
Orsaken till det kärva ekonomiska läget är de ökande kostnaderna i form av exempelvis pensionsskuld, uppräkning av avtal och de demografiska förändringarna som förändrar förutsättningarna för skola, omsorg och sjukvård. Detta tillsammans med minskade statsbidrag ger kommuner och regioner över hela landet mycket tuffa förutsättningar.
Men samtidigt som det är ett kärvt ekonomiskt läge i år och 2024 ser det ljusare ut framöver. Det gör att S och M-styret vill sitta still i båten och rida ut stormen utan att ta till drastiska åtgärder. Att ge tuffa sparbeting skulle leda till än sämre möjligheter att rekrytera personal till de bristyrkesgrupper man redan ser. Och att lägga ner skolor utifrån en ekonomisk situation som är tuff i dag, men som ser bättre ut framöver är inte ett bra sätt att hantera det ansvar vi väljare gett politikerna. Jag tycker S och M styret gör vad de kan i en mycket svår sits. Men det lär ändå bli tufft för nämnderna att hålla i och hålla ut.
Under fredagen redovisades också de nya långsiktiga finansiella målen. Mål som företrädare för Centerpartiet högt och ljudligt kritiserat S och M-styret för att ha tagit bort. Att man från S och M tydligt förklarade att man inväntar den långsiktiga analysen innan de nya målen kan tas upp för beslut var något som centerföreträdarna inte ville lyssna på. Återigen ser vi prov på Kent Wistis satiriska beskrivning av dagens debattklimat: "Det gäller att tycka mycket och snabbt som fan innan fakta kommer på bordet. Sen kan det vara för sent."
För nu när fakta i form av ett förslag på långsiktiga finansiella mål ligger för beslut finns det ju inte längre något att kritisera.
Samma sätt att debattera har vi sett på Gotlänningens ledarsida när det gäller återkommunaliseringen av öns äldreboenden/säbon. Trots att bläcket på de nya kontrakten, som Centern var med att skriva med Attendo på Hemses bägge äldreboenden, knappt hunnit torka och det ännu är många år tills de går ut, beskrivs ett svek mot väljarna att de inte tas tillbaka i egen regi även om det beslutet ligger många år fram i tiden. Att vänta på fakta i form av ett beslut i frågan är inte intressant, precis som bullrandet om de övergivna finansmålen som nu kommer upp till beslut i god tid innan de gamla går ut.