S-stödet är högt för att vara ett regeringsparti

S får 28,5 procent i en opinionsmätning. Det är samma nivå som valresultatet 2018 och bra mellan valen för ett parti som regerar.

Stefan Löfven (S), partiledare och statsminister.

Stefan Löfven (S), partiledare och statsminister.

Foto: ALI LORESTANI/TT

Ledare2020-07-15 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Länge mätte inte instituten väljarnas partisympatier i juli. Politiken och väljarna hade vilo- och semesterperiod då. Nu gör en del institut mätningar även denna månad.  

I lördags publicerade Aftonbladet Demoskops mätning med mätperiod 30/6 till 7/7. Den visade att det höga väljarstödet för S består.  

S noterade 28,5 procent. Det var 0,7 procentenhet mer än i förra mätningen av institutet. Och det är ett par tiondelar av en procentenhet över valresultatet 2018.  

Det var ett bra resultat för S, sett till senaste åren. Efter att partiet ökat stort i början av coronakrisen, till drygt 30 procent enligt flera institut i april, har S minskat något till runt 30 procent. Att öka, snarare än minska, var därför oväntat bra av S i Demoskops mätning.

S har ju fått kritik från flera av oppositionens partier, främst Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna, för den strategi i bekämpningen av coronaviruset som Sverige har haft.  

De partierna hade dock inte kritik de första månaderna av coronakrisen. I alla fall inte kritik som de meddelade allmänheten. Och de har varit otydliga med vad alternativet skulle ha varit.  

En större nedstängning i samhället, exempelvis av även grundskolan, hade ju gett flera personer hemma om dagarna på ibland små bostadsytor. Och ekonomin hade varit sämre med färre besök i affärer och andra kommersiella inrättningar.

MP fick precis över riksdagens spärr i mätningen, 4,1 procent. Partiet har inte likt det stora regeringspartiet S gynnats av coronakrisens allvarliga läge, där många väljare slutit upp bakom regerande S.  

I andra länder har MP ökat till följd av klimatfrågan. Det har inte skett i Sverige.  

SD minskade första månaderna av coronakrisen. I Demoskop för juli har SD ökat, om än bara med 0,4 procentenhet, till 19,7 procent. Partiet är nära att vara det näst största efter S. Bara 1,1 procentenhet skiljer till M på 20,8, som stagnerat och hade 20,9 i förra mätningen från institutet.  

V minskade till 7,8 procent, från 8,2 i förra mätningen. V har tappat sedan innan coronakrisen, då partiet i början av mars noterade högsta stödet på 15 år i Demoskop med 10,4 procent.  

Väljare från V verkar sedan början på mars ha gått till S, eller tillbaka till S.  

L ligger med 3,2 procent under riksdagens spärr på fyra procent, även om det är en ökning från 2,7 procent i föregående mätning från Demoskop. Lågt stöd för L är förståeligt. L ger ett otydligt intryck. Partiet stöder regeringen i och med januariavtalet. Men flera ledande L-politiker verkar tycka bättre om M och dess politik.  

Fjärde partiet bakom januariavtalet, C, erhöll 8,4 procent, mot 9,7 i Demoskops förra mätning. De fyra partier som skulle komma in i riksdagen och röstade ja eller blankt till Stefan Löfven som statsminister, S, MP, C och V, erhöll i juli i Demoskop 48,8 procent.

De tre partierna i oppositionen till höger, M, KD och SD, erhöll 46,2 procent.

S gynnas av att allvaret i coronakrisen finns kvar och att politiken har några lugnare veckor nu under sommaren. Den debatt om migrationspolitiken som var ett tag i julis början har inte satt avtryck i väljarnas partisympatier. Vad som blir Sveriges nya migrationspolitik har inte utkristalliserats än.  

Försvarsanslag, brottsbekämpning, migrationspolitik, sjukvård, äldrevård, lag om anställningsskydd. De är frågor som efter sommaren kommer på dagordningen.  

Kanske kan S hålla sitt stöd på strax över valresultatets nivå även då. Men S får säkert kämpa hårt för det blir nog inte så lätt. 

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.