S vill att vi ska tänka på Trump

Under senaste tiden har Socialdemokraterna gjort flera utspel där de försöker flytta hem debatten om Trump till Sverige.

Ledare2021-01-22 05:54
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Den uppenbara orsaken är att man vill dra uppmärksamhet från de egna misslyckandena i hanteringen av pandemin. I retoriken försöker s-företrädare fästa Trump vid Moderaterna genom länken Sverigedemokraterna.
Justitieminister Morgan Johansson dundrade på Twitter om att Ulf Kristersson försökte ”ta makten” i Sverige med hjälp av SD samtidigt som Trump avgick. Partisekreteraren Lena Rådström Baastad menade i en debattartikel att M ”närmar sig extremhögern” och såg kuppförsöket mot den amerikanska kongressen som ”den yttersta konsekvensen” av M:s politik.
 

De samstämda utspelen är knappast en slump. Socialdemokraterna har en strategi där partiet försöker använda uppmärksamheten kring Trump för att svartmåla Moderaterna. Det är ett klassiskt exempel på så kallad negative campaigning. Det är nästan ironiskt när man varnar för Trump och i samma andetag använder hans metod för att ifrågasätta den demokratiska legitimiteten hos oppositionen. Man fördömer ett handlande samtidigt som man kopierar det. De socialdemokratiska spinndoktorerna har läst sin Machiavelli. 
 

Varför gör man den här kampanjen just nu? Delvis därför att chansen finns. Trumps vansinnigheter engagerar människor även här. Men det finns ytterligare en anledning. Socialdemokraterna har behov av att styra bort den politiska debatten från det som just nu sker i Sverige. I och med att vaccinet nu finns går det för första gången att säga att regeringens och Folkhälsomyndighetens coronastrategi var fel i väsentliga antaganden. Åtgärder som kunde minska smittspridningen sattes in i Sverige senare än i andra jämförbara länder. Folkhälsomyndigheten och regeringen satte prestigen först och lyssnade inte till kunskap från andra eller resultat från den egna strategin. Vaccineringen har också visat sig gå långsamt och med många frågetecken. Sverige har inte planerat på samma sätt som andra länder. Självklart vill Socialdemokraterna att svenska väljare nu ska tänka på Trump.
 

Finns det då något fog för beskyllningarna om att Sverige kommer att bli som USA om Moderaterna bildar regering? Knappast. Trump är inte populär någonstans i den svenska väljarkåren. När Novus i höstas mätte sympatierna för presidentkandidaterna hos de svenska väljarna fick Biden störst stöd, också i SD.
Moderaterna har heller inte närmat sig SD. Precis som alla andra partier måste M förhålla sig till att SD är ett stort parti i riksdagen. Men regeringssamarbete är inte aktuellt, vilket Ulf Kristersson hela tiden upprepat. Att Kristersson i SVT:s intervjuprogram ”30 minuter” medger att SD blivit ett mer seriöst parti sedan det kom in i riksdagen är inte konstigt. Det är ju sant. 
Om S vill prata om paralleller med Trump kan de väl ta upp frågan om munskydd. Anders Tegnell och Trump delade åsikt om att munskydd var onödigt medan Joe Biden är en förespråkare. Var står Socialdemokraterna där? Är de med Trump eller Biden?