Den som inte gillar det någon säger i riksdagens talarstol kan påverka nästa gång det blir val, inte med tomater och lök.
Utrikesministern lämnade snabbt sin plats och gick ut för att inte bli träffad av det som kastades mot henne. De hätska orden om den flyende fegisen fångades i riksdagens egen upptagning av det som sker i kammaren.
Det sagda berörde mig illa. Handlingen med. Så hanterar man varken mat eller ministrar. Man kastar inte tomater och lök i Sveriges riksdag. Man attackerar inte ministrar på öppen gata heller.
Det är egentligen alldeles ointressant vad debatten handlade om – som hon fick gå ifrån. Det rör sig om Sveriges högsta beslutande församling, där öppenhet råder och alla ska kunna ta del av ärendena från åskådarplats. Gäller också för Gotlands regionfullmäktige och en massa andra folkvalda församlingar med fritidspolitiker som gör sitt bästa i en representativ demokrati. Vi har valt dem tillsammans. De utgör ett tvärsnitt av vår befolknings samlade åsikter. De tar din och min rygg och gör samhällstjänst för idéer de tror på. Som vi tror på.
Utrikesminister Anna Lindh (S) mördades en septemberdag 2003. Då hade det gått 17 år sedan Sverige miste statsministern som stupade för en mördares kula. Nu på torsdagskvällen stannade rubrikerna vid: ”Här flyr utrikesministern tomatattacken i riksdagen” och ”debatt i riksdagen avbruten – påse kastades mot utrikesministern”.
Det går inte att avfärda som harmlöst. Det är allvarligt. Även om det kan tyckas vila något komiskt över att offentliga personer blir clownaktigt ”tårtade”, eller som i riksdagen nu - utsatta för en ”tomatattack”. Bra rubrikord, men en billig, hotfull förnedring. ”Fegisen springer”. Ja, hur ska hon veta att inte tomater byts mot andra insmusslade vapen från läktaren. Om det så ”bara” var tomater och en påse lök som landade två stolsrader bakom henne, så gick ändå något sönder, tänker jag. Nästa gång hon sätter sig på sin plats i plenisalen så kommer tomaterna att vara närvarande i sin frånvaro också. Min gissning.
Hat och hot ska inte behöva vara något som folkvalda får vänja sig vid och bara hacka i sig. Att detta kunde ske i Sveriges högsta beslutande församling oroar den gotländska riksdagsledamoten Hanna Westerén (S) mycket.
– Jag tycker det är helt vedervärdigt; ett angrepp på demokratin. Vi har ett av världens mest öppna och tillgängliga parlament och jag vill att det ska förbli så, men då måste alla - även åhörare - respektera demokratins spelregler, rätten att tala till punkt utan att utsättas för vare sig fysiska eller verbala påhopp, säger Hanna Westerén till Gotlänningens ledarsida.
När attacken upptäckts i kammaren upplystes ordningsstörarna, från talmannens bord, om att det kan vara ett brott att störa sammanträdet. Vakter ombads avlägsna personerna.
Den gotländske riksdagsledamoten Jesper Skalberg Karlsson (M) är partikollega med den attackerade utrikesministern.
– Jag ser fram emot att rättvisa skipas i domstol, kommenterade Jesper Skalberg Karlsson händelsen för Gotlänningen.
– Man måste kunna ha en riksdagsdebatt utan att få saker kastade mot sig. Det är grundläggande för det demokratiska samtalet, skrev utrikesministern själv på plattformen x, där hon tackade alla som visat omtanke efter händelsen.
En påse med tomater och rödlök kan användas mer begåvat. Med lite olivolja, balsamvinäger, flingsalt och svartpeppar hade ingredienserna gjort sig bättre som tomatsallad än som ammunition mot en minister. Oavsett vad man tycker om hennes åsikter har hon rätt att ha dem.