Så bra om SAS och BRA kunde få konkurrens

Det finns åtminstone ett skäl att inte helt förtvivla.

Snart står det bara ett bolag och bara ARN när ankomsterna listas.

Snart står det bara ett bolag och bara ARN när ankomsterna listas.

Foto: Henrik Radhe

Ledare2024-12-05 08:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det kom som en duns när SAS och BRA annonserade sitt samarbete och att all Stockholmsrelaterad gotländsk flygtrafik skulle flyttas från Bromma till den uppländska flygplatsen Arlanda. I ett slag raderades både konkurrens och destinationsalternativ.

Sedan dess har jag hoppats på att SAS och BRA ska få konkurrens i en nära framtid och jag har tyckt att det borde finnas intresse för att trafikera en ö som i brist på landförbindelse borde vara en flygmarknad med potential. Men jag ska väl samtidigt inte neka till att den förhoppningen svärtats av den dåliga utvecklingen för det svenska inrikesflyget i allmänhet. Vilka nya spelare vill in och kämpa på en krympande marknad där de etablerade aktörerna har svåra lönsamhetsproblem? Det är ju inte utan skäl som SAS och BRA grävt ner stridsyxan och skapat sin oheliga allians.

Men jag är lite mer hoppfull igen, efter att ha läst en intervju i Tidningen Näringslivet med Norwegians vd Geir Karlsen. Det är bland annat regeringens besked att flygskatten ska avskaffas som gör att Norwegian nu vågar göra vad man kallar för en storsatsning på den svenska flygmarknaden.

– Det gör att vi har lite mer tro på Sverige nu än vad vi har haft de senaste åren och därför kommer vi nu att satsa ännu mer på Sverige.

Norwegian har redan ökat sin närvaro inom svenskt inrikesflyg. Sedan oktober flyget bolaget mellan Stockholm och Skellefteå. Torsdag denna vecka anländer fem flygmaskiner från Stockholm till Skellefteå. Visserligen är fyra av maskinerna SAS-märkta och bara en från Norwegian. Men det är åtminstone ett embryo till en fungerande konkurrens

Att SAS och BRA får något som skulle kunna kallas ett monopol i södra Sverige ser Geir Karlsen som en möjlighet för Norwegian. Men det är i och för sig en möjlighet med förhinder:

– Ja, alltså det är en möjlighet, det är klart att det är det. Men flygplanstillverkarna tillverkar tyvärr inte så många flygplan som de har planerat så det är förseningar i flygplansleveranserna globalt.

Om det blir Norwegian som förbarmar sig över den gotländska flygmarknaden så vore det naturligtvis ytterst välkommet. Det lär dock inte betyda något för Bromma flygplats. Norwegian bedriver i dag ingen flygtrafik på Bromma. Det är det för övrigt få som gör. Bromma flygplats listar i dag bara tre flygbolag: BRA, Finnair och Västflyg. Och snart är de bara två.

Kanske kan Geir Karlsen övertygas om Brommas kvaliteter. Han är i alla fall inte positiv om Arlanda:

– Arlanda är i dag på många sätt den minst attraktiva flygplatsen i Skandinavien. I jämförelse med Kastrup och Gardermoen så är ju Arlanda som en slags byggarbetsplats. Det är väldigt långa distanser.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.