Så försöker Kina påverka journalister

Det kinesiska kommunistpartiet fortsätter sitt påverkansarbete i Sverige under mer dolda former än tidigare.

Ledare2021-09-25 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För att undvika att en kultur av självcensur etablerar sig i relationen till Pekingregimen måste politiker och journalister i hela landet gemensamt bygga upp motståndskraft.

Tonläget från den kinesiska ambassaden har höjts markant under de senaste åren. Ambassadör Gui Congyou har sedan han tillträdde 2017 återkommande gett sig in i debatter och angripit personer som skrivit kritiskt om läget i Kina. Hur strategin har utvecklats under det senaste året sammanfattas i en ny rapport från tankesmedjan Frivärld (30/8).

Rapportförfattarna, Patrik Oksanen och Jesper Lehto, konstaterar att ambassaden har blivit mindre öppen med sin påverkan. Tidigare år har uttalanden, med vad som närmast tycks ha varit missriktad stolthet, publicerats på ambassadens hemsida. Men sedan Frivärld uppmärksammade detta i en föregående rapport förra året, har bara tre ytterligare uttalanden publicerats.

Att de inte längre marknadsförs innebär dock inte att uppläxningarna mot enskilda skribenter har upphört. I stället har ambassaden börjat kontakta politiker och journalister direkt.

Det som främst tycks dra på sig kommunistpartiets vrede är skildringar av dess kränkningar av grundläggande fri- och rättigheter. Såsom störtandet av demokratin i Hongkong, kidnappningen av bokförläggaren Gui Minhai och övergreppen i Xinjiangprovinsen. Till exempel kontaktades sex företrädare från studentförbunden för S, C, M, MP, L och KD personligen för att de hade skrivit en gemensam artikel om Xinjiang.

Ambassaden har också agerat för att främja Pekings strategiska intressen. Inte minst genom att lobba hårt för att tillåta de kinesiska bolagen Huawei och ZTE att bygga det svenska 5G-nätet, och slå ned på varje positiv rapportering om Taiwan. Till exempel har Nerikes Allehanda kontaktats upprepade gånger då tidningen stött goda relationer till Taiwan.

Att även en lokaltidning finns på kinesiska ambassadens radar är inget unikt. Kommunistpartiets påverkan sker inte bara i Stockholmsmedia eller den nationella debatten utan i hela landet, från Norrländska Socialdemokraten till Blekinge Läns Tidning. Senast i slutet av augusti avslöjade Jönköpings-Posten att tidningen utsatts för påtryckningar.

Det är ett oroande tecken. Som påpekas i rapporten arbetar Peking långsiktigt för att skapa en positiv bild av landet. Att ambassaden agerande i dagsläget främst tycks öka ett dåligt rykte, hindrar inte att påtryckningarna i längden leder till ökad självcensur. Ambassaden vill ge intrycket av att all kritik fångas upp och kan leda till konsekvenser, såsom indragna resetillstånd. Det är inte osannolikt att påverkansförsök i framtiden även kommer riktas mot kommunpolitiker och lokalt näringsliv.

För att stå emot påtryckningarna måste påhopp entydigt fördömas och de enskilda personer som drabbas stödjas offentligt. Media och politiker måste agera gemensamt till försvar för yttrandefrihet och demokrati.