Så kan kvinnovåldet fås att minska

Våldet tar inte semester under sommaren. Tvärtom är personer som lever med en våldsam partner extra utsatta just nu.

En man med knuten näve hotar en kvinna.

En man med knuten näve hotar en kvinna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2024-07-19 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under loppet av ett dygn skedde ett misstänkt mordförsök och två fall av misshandel mot kvinnor av närstående män i Norrbotten (SVT 12/7). Mannen som häktades misstänkt för mordförsök hade tidigare dömts till sju års fängelse för misshandel och försök till mord på sin dåvarande sambo. P4 Östergötland rapporterade (17/7) att en kvinna blev misshandlad och utelåst av sin sambo. Natten innan greps en man i Örebro misstänkt för misshandel mot en kvinna han hade någon typ av relation till.

Sommaren är extra farlig för kvinnor med en våldsam partner. I Dagens Nyheter (13/7) kan man läsa att risken för våld ökar när kvinnor isoleras med sina våldsutövare och inte har tillgång till de vanliga andningspauserna på jobbet eller med vänner och familj. Våldet ökar även under högtider som julafton och midsommar, då mer tid tillbringas hemma och alkohol är inblandat.

Det finns fler tillfällen när våldet ökar. En studie som publicerades år 2014 av en grupp forskare i England visade att våldet i nära relationer ökade i landet under en matchdag. Förlorade England fotbollsmatchen ökade antalet rapporterade incidenter med 38 procent. Vann England ökade det med 26 procent. Även där var alkohol och mer tid hemma bidragande faktorer.

Förra året dog tio personer i Sverige av dödligt våld, där offer och förövare hade eller tidigare hade haft en parrelation. I samtliga fall var offret en kvinna eller flicka.

Därför är det bra att regeringen lyfter upp frågan på dagordningen. I juni (20/6) presenteras ett åtgärdsprogram med 132 punkter mot mäns våld mot kvinnor, våld i nära relationer och hedersrelaterat våld och förtryck. Arbetet ska dessutom stärkas inom fyra prioriterade områden.

Ett av områdena är ett program med åtgärder för att lämna destruktiva relationer. Det är viktigt eftersom det ofta kan finnas hindrande faktorer som gör att personer inte tar hjälp och lämnar en destruktiv relation. Exempelvis är det enligt Jale Poljarevius, som är operativt ansvarig för operation Beta som ska förebygga mäns våld mot kvinnor, återkommande att män hotar med att ta livet av sig om kvinnan lämnar relationen.

Regeringens program ska bidra till att sänka trösklarna för att söka hjälp. Förhoppningsvis kommer programmet tillsammans med satsningar, som exempelvis operation Beta, bidra till att våld i hemmet minskar.

 Parallellt med arbetet som görs av polisen och politiskt, kan vi i samhället bidra genom att finnas där och fråga närstående eller kollegor hur de mår om vi misstänker att något inte står rätt till hemma. Vi kan vara en del av det viktiga arbetet att stoppa våldet.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.