Så ser vi på planprojekt i centrala Visby

Genvägar kan bli senvägar vid komplexa förutsättningar.

Ledare2021-02-13 05:54
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Brev ledarsidan

Viljan att utveckla Gotland och Visby är starkare än någonsin, vilket är enormt glädjande med tanke på det senaste årets utmaningar. Samtidigt har vi senaste dagarna i media tagit del av frustration över långa ledtider i planeringen. Vi vill därför gärna förklara hur vi ser på förutsättningarna för planprojekt i centrala delar av Visby.

Parallellt med att Region Gotland planerar för en helt ny stadsdel i Visborgsområdet finns en ambition att förtäta i mer centrala delar av staden, helt i enlighet med den fördjupade översiktsplanen Hela Visby från 2009 och oftast på privatägd mark.

I samband med varje enskild planförfrågan behöver miljö- och byggnämnden överväga den bästa vägen framåt. När vi ser att en avvägning mellan allmänna och enskilda intressen kan hanteras i en avgränsad mindre detaljplan, är en så kallad ”frimärksplan” en möjlighet. Sådana har nyligen tagits fram för kvarteren Ordboken 5 & 11, gamla ”Signalentomten”, och för kvarteret Klövern 11, tidigare KG Ahlqvists industritomt. Dessa planer möjliggör sammantaget för ca 90 nya bostäder.

Där Överskottsbolaget ligger idag finns en detaljplan framtagen som är klar för antagande – det enda som saknas är fastighetsägarens signatur för att möjliggöra ytterligare hundra 100 bostäder.

En utveckling i ”Kilen-området” mellan Stenkumlaväg och Söderväg med stora inslag av bostäder är högst välkommet. Området har dock komplexa förutsättningar och stora saneringsbehov. Vi ser att enskildas ambitioner därför behöver vägas in i ett större sammanhang. Börjar vi planlägga en mindre del av området riskerar vi att fastna utan att komma i mål om inte övergripande frågor först har utretts. Den smidigaste vägen är därför att utreda förutsättningarna i ett planprogram, för att därefter planlägga delar av området. Det är den vägen Miljö- och byggnämnden beslutade ta som ett svar på planansökan för kvarteret Blåklinten 6.

Det är mycket positivt att viljan att utveckla mark för bostäder är så stark, och vi förstår den frustration som exploatörer kan uppleva inför de ofta komplexa avvägningar som behöver göras i centrala stadsmiljöer. Det är sällan fruktbart att ta genvägar eftersom avgörande förutsättningar förr eller senare ändå brukar göra sig påminda. En god och långsiktigt hållbar livsmiljö kräver att stora frågor utreds tidigt i planeringen, detta underlättar i slutändan också möjlig utveckling och genomförande.