Så tydligt att hockeyn spelar i en egen liga

Är det ambitioner för folkhälsan och allmänhetens möjligheter till skridskoåkning som får Regionen att skriva avsiktsförklaring med Visby Roma om en ny ishall? Knappast.

Vem har ögonen på pucken?

Vem har ögonen på pucken?

Foto: Andreas Hillergren/TT

Ledare2024-02-03 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

För de flesta är en ny ishall möjligen idrott genom ombud. Något som beskådas från ishallens läkare. Men det är för all del också meningen att det ska bli konferenser, kongresser, konserter och restauranger.

Tydligen blir den tänkta lösningen något mindre kostsam än om Regionen byggt en ny ishall i egen regi. 50 miljoner billigare för själva byggnationen och 21,3 miljoner i årlig driftkostnad istället för 22,5 miljoner.

Det är förstås en kalkyl som – förutom osäkerhet – bygger på att man ser det som en självklarhet att Regionen i en eller annan form ska tillhandahålla somliga idrotters somliga föreningar med arenor och med stora årliga driftbidrag på deras villkor. Och jämförelsen tar ingen hänsyn till att det finns andra skillnader än pengar mellan om Regionen bygger och äger själv eller om man finansierar någon annan med skattebetalarnas pengar som får bygga och äga. Regionen tappar så att säga rådighet över arenan. Hur blir det med "allmänhetens åkning" tror ni? Planer på sådan istid kan läggas på hyllan snarare än på is, gissar jag.

Det handlar inte så mycket om allmännytta och absolut inte om folkhälsa. Det är mer beroende på politik, på tradition och på kontaktnät väl förankrade bland beslutsfattare och på olika idrotters olika ställning.

Många blir glada över att ny ishall på detta sätt kan realiseras. Men Region Gotland binder samtidigt ris för egen rygg. Regionens beredvillighet att fixa finansiering skapar både harm och förväntningar.

Harm bland dem som slitit i åravis med egna anläggningsplaner, som för gymnastiken, men som inte upplevt Regionen som lika tjänstvillig som den nu visar sig.

Förväntningar bland dem som nu tycker sig få anledning att förvänta sig att Regionen ska öppna plånboken för deras drömmar om utveckling för sin sport. Förväntningar som huvudsakligen kommer att övergå i harm, eftersom det (förhoppningsvis) finns gränser för Regionens tro på förmågan att ordna finansieringen åt varje idrottsklubb med ambitioner.

Regionen dras sedan flera år med en överlastad investeringsbudget. Många vill nu lägga till en jättebörda i form av ett nytt lasarett. De behov man identifierat är mycket större än finansieringsförmågan. Men på denna börda lägger man nu alltså någon annans ishall. Det är det många som kommer att komma ihåg vid framtida prioriteringar. Och S/M-styret har också fått med sig de största oppositionspartierna. Det var bara KD, MP och V som reserverade sig.

GA

Detta är en ledare från Gotlands Allehanda, som är oberoende moderat.