Inte ens regeringens egna väljare vill ha kvar den

När DN/Ipsos nyligen presenterade sin nya undersökning kunde de konstatera att stödet för regeringen är extremt svagt.

Väljarnas dom ser inte ut att gynna Tidöpartierna. Efter nästan ett år vid makten vill hälften av väljarna byta ut regeringen. Bara en tredjedel vill behålla den.

Väljarnas dom ser inte ut att gynna Tidöpartierna. Efter nästan ett år vid makten vill hälften av väljarna byta ut regeringen. Bara en tredjedel vill behålla den.

Foto: Tim Aro/TT

Ledare2023-07-06 09:45
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hälften av de som svarade på DN/Ipsos undersökning vill byta regering och bara 34 procent vill ha regeringen kvar.

Det är förödande betyg på regeringen som sätts av väljarna i undersökning efter undersökning. Hade det varit val i dag tyder mycket på att Socialdemokraterna kunnat bilda regering. Både en S regering med Vänsterpartiet eller en med Miljöpartiet och Centerpartiet skulle rent matematiskt ha större stöd än vad Tidöpartierna får ihop tillsammans.

I DN/Ipsos senaste undersökning är stödet för regeringen så dåligt att en fjärdedel av deras egna väljare vill byta ut den. 

DN/Ipsos har även undersökt hur väljarna ser på regeringens arbete med att införliva sina vallöften. Föga överraskande är även den siffran förödande för regeringen. De som inte anser att regeringen hållit sina vallöften har dessutom blivit fler sen november. Trots att de stora sveken inföll i början av mandatperioden.

Nu är det inte bara de svikna vallöftena om lägre bränslepriser och det borttrollade maxtaket på elpriset som spökar. Nu är väljarna även upprörda över att regeringen inte tar tag i gängskjutningarna på ett bättre sätt. Något som jag kan tycka är lite för tidigt att ta ställning till. Visserligen har de åtgärder som regeringen nu hänvisar som sina dragits i gång av tidigare regering. Jag tänker då bland annat på de lagändringar som trädde i kraft 1 juli. Och visserligen är det tveksamt om de åtgärder som Tidöpartierna nu driver kommer att lösa problemen, men det är ändå lite tidigt att redan nu såga regering, kan jag tycka. Den tiden lär dock komma.

Ibland undrar jag om borgerliga regeringar gör vad de kan för att förstöra det samhälle som arbetarrörelsen byggt upp. Jag ser ju hur de först drar ner på resurserna till viktiga samhällsfunktioner, för att sen kritisera myndigheter för att inte klara av sina uppdrag. De skapar ett problem som inte fanns för att sen hitta en annan lösning som sällan fungerar. Exempelvis avreglering och privatisering. 

Vi har sett hur Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, socialtjänst och många andra viktiga samhällsfunktioner får sämre möjligheter att klara av sina uppdrag. Sen skyller man på den enskilda personen att de inte får något jobb, är sjuk för länge eller inte klarar av att hålla sina barn från gängens lockrop. 

Det senaste exemplet jag tänker på är flerbarnstillägget som nu är i farozonen. Ett tillägg som ska främja barnafödande, men som nu kritiseras för att ge för mycket pengar till familjerna. Familjer som dessutom föder för många barn och dessutom har utländskt påbrå. Om vi nu lyssnar på den SD-styrda regeringen.

Om familjerna blir fattigare kommer föräldrarna att börja jobba i stället för att föda en massa barn, är det vi kan höra från Tidöpartierna. Nu växer jobben inte på träd så det som sker är att familjerna bara blir fattigare. För möjligheten till ett jobb blir allt sämre då utbildningsmöjligheterna minskas, arbetsmarknadsåtgärderna får mindre medel och socialtjänsten tvingas dra ner sina förebyggande åtgärder. Och ett sätt att säkra sin familjs framtid är att skaffa fler barn. Så har det alltid sett ut. I fattiga länder föds det flest barn. När bistånd till ekonomiskt utsatta länder skapar bättre ekonomiska förutsättningar minskar också barnafödandet. 

Men det är inte barnafödandet, eller gängkriminaliteten som är den idé SD nu vill ha genomförd. Utan ett folkutbyte. Invandrade ska sättas dit om de inte assimileras till goda svenskar, i SD:s mening. Och inte ens infödda svenskar kan lita på att de får behålla sina rättigheter om den här idén får fortsätta sätta regeringens agenda.

Anders Lindberg, politisk chefredaktör på Aftonbladet, förklarade det vi ser på ett bra sätt i sin lördagsledare. ”Demokratin bygger på att det är folket som väljer sina ledare, men här blir det snarare ledarna som väljer sitt folk. Vem tillhör – och vem ska bort?”

Det är en farlig utveckling vi ser men om vi ska tro på de olika väljarundersökningarna som nu görs är svenska folket på väg att vakna. Och inte ens många av de som röstade på regeringen i hösten val vill nu ha kvar regeringen om de fick göra om sitt val.

Gotlands Folkblad

Det här är en ledare från Gotlands Folkblad. Ledarsidan är oberoende socialdemokratisk.