Samhället börjar ta till sig metoo-kritiken

Metoo har lett till många förbättringar, men det finns ännu en lång väg kvar för samhället att gå.

Metoo har lett till många förbättringar, men det finns ännu en lång väg kvar för samhället att gå.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2019-10-09 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Under metoo-uppropen fick vi många vittnesmål om sexuella övergrepp som inte togs på allvar av samhället. Kollegor, arbetsledning, polis och domstol visade sig alla ha sina brister när kvinnor fick fritt utrymme att redovisa sina upplevelser. Kollegor hade sedan länge accepterat övergreppen. Arbetsledningar blundade för det sunkiga beteendet som män med positioner hade. Polis tog inte anmälningarna på allvar eller gjorde förhören till ytterligare kränkningar av de utsatta kvinnorna. Domstolarna var tvungna att förhålla sig till lagstiftningen som sällan var tillräcklig för fällande domar, men även under domstolsförhandlingar var det inte ovanligt med kränkande frågor till kvinnor som blivit utsatta för övergrepp och brott.

Jag tror att metoo gjort att kollegor och arbetsledning fått en helt annan syn på vad som är övergrepp och hur det ska ageras framöver. Jag tror även att många män fått en tankeställare och inte bara faller in i och hänger på ett grabbigt beteende. Jag tror till och med många män, och kvinnor, nu fått styrkan att säga ifrån när någon går över gränsen. 

Polisen som myndighet har uppmärksammats på sina problem. Där har man dragit igång utbildningar för dem som kan komma i kontakt med sexualbrottsutredningar. Där polisen som är först på plats och den som tar emot anmälningen får lära sig hur de ska arbeta. Polisen utbildar också förhörs- och utredningsledare så de ska arbeta och bemöta de utsatta kvinnorna på bra sätt så bästa möjliga resultat också uppnås.

När det gäller domstolarnas arbetssätt så har jag uppfattat att de kränkande frågorna om exempelvis klädsel har beivrats sen relativt lång tid och metoo har säkert gjort det än lättare för den som leder domstolsförhandlingen att reagera. 

Uppropen och vittnesmålen under metoo underlättade också för den efterlängtade samtyckeslagen att gå igenom. 

En annan viktig lagändring som skett efter metoo är införandet av brotten olaga integritetsintrång och grovt olaga integritetsintrång. Den så kallade ”hämndporr”-lagen. Den prövas nu med två medialt uppmärksammade fall. Det första gäller en man som på ett tydligt sätt hängt ut sitt ex på både porrsidor och på lyktstolpar efter att hon gjort slut. Det andra handlar om en grabb som tagit bilder från ett antal tjejers Instagramkonton och spridit dem på porrsidor.

Som ni förstår anser jag att vi går mot bättre tider då det gäller samhällets agerande vid sexuella övergrepp, även om det inte hjälper de som tidigare upplevt motsatsen.