Samråd betyder inte att man får som man vill

Samråd har inte varit det som kännetecknat dialogen mellan regionledningen och pensionärsrådet den senaste tiden.

Pensionärer är ingen tyst och svag grupp i vårt samhälle. Där finns starka röster med stor erfarenhet av de politiska processerna och hur man kan göra sin röst hörd.

Pensionärer är ingen tyst och svag grupp i vårt samhälle. Där finns starka röster med stor erfarenhet av de politiska processerna och hur man kan göra sin röst hörd.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ledare2020-06-10 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Något som alla kunnat se då dialogen till stor del gått att läsa i lokalpressen.

När man följt debatten står det också väldigt klart att det gamla talesättet gäller: det är inte ens fel när två träter.

Den organisation som varit mest aktiv och säger sig tala för alla pensionärsorganisationer, PRO, har haft ett högt tonläge och knappast öppnat för försoning och dialog. Man har offentligt hudflängt pensionärsrådets ordförande, Rolf Öström (M) som oduglig och ointresserad.

Det ger inte sken av en professionell motpart och kanske är det helt enkelt så att det handlar mycket om personkemi. Man talar förbi varandra och det låser sig. Från båda håll.

När nu Rolf Öström avsagt sig uppdraget som rådets ordförande finns möjlighet att göra om och göra rätt.

Förutom de eventuella personkonflikterna finns det en del frågor som kan och bör ställas kring pensionärsrådets existens. Varför ska just dessa föreningar ha ett samråd med regionen i "sina" frågor? Mats Linder, GA, skrev en klok ledare om saken som jag kan skriva under helt och hållet på (3 juni).

Tanken är god, man ska träffas och samtala kring frågor som rör de äldre i regionen. Men när förväntningarna har gått över till krav på reellt inflytande inför politiska beslut, då har något blivit fel. 

De, förutom PRO, som hörts i denna fråga är nuvarande och förre chefredaktörerna för Gotlands Folkblad. Här finns ingen förståelse för bevekelsegrunderna för schismen. Allt beror på illvilja från den borgerliga regionledningen. På måndag ska frågan diskuteras i fullmäktige i och med en interpellation ställd av Håkan Ericsson (S) till Eva Nypelius.

I går gav förra regionrådet Björn Jansson (S) en mer nyanserad bild i en krönika på Gotlands Folkblad. Han avslöjade att han på sin tid velat flytta rådet från politiknivån: "Jag har suttit som ordförande i pensionärsrådet under flera perioder och pensionärsorganisationerna har företrädare med bestämda åsikter. Jag har alltid ansett att samråd skall ske i berörda förvaltningar".

För pensionärer är ju ingen tyst och svag grupp i vårt samhälle. Där finns starka röster med stor erfarenhet av de politiska processerna och hur man kan göra sin röst hörd. Är det nån grupp som sällan kommer till tals i olika beslutsprocesser så är det barn och unga.

Att det finns en samlande organisation, som ändå inte företräder alla, är inte orsak till att just den gruppen ska ha tillträde till beslutsfattandet.

Jag tycker pensionärsrådet är en bra mötesplats för öns pensionärer och regionen. Det bör kompletteras med ett ungdomsråd, ett landsbygdsråd, ett hbtq-råd för att nämna några tänkbara kompletteringar. Och det ska inte vara någon informell beslutande instans utan ett forum för dialog och informationsutbyte. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en ledare från Gotlänningens ledarsida, oberoende centerpartistisk.