Sämre ekonomi med det nya ledarskapet

Regionfullmäktige

Regionfullmäktige

Foto: Erik Fransson/arkiv

Ledare2019-09-23 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

I dag håller fullmäktige sitt första möte efter sommaruppehållet. En av punkterna på dagordningen är månadsrapporten för april, vilket känns lite väl sent. Speciellt då vi vet att förutsättningarna har ändrats och att de åtgärder som föreslås blir svåra att genomföra med bara tre månader kvar av året. 

Den borgerliga minoriteten har satt hela sitt ledarskap i pant på en enda fråga. Regionens ekonomi. Den tuffa retoriken som de borgerliga partiernas företrädare hade i opposition, där man till och med gick så långt att man krävde hälso- och sjukvårdsnämndens ordförandes avgång, lär nu vara som bortblåst. Trots att ekonomin ser än värre ut med det "Nya ledarskapet". Nu har det till och med gått så långt att inte ens Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden verkar göra något överskott. 2018 gjorde nämnderna ett underskott på 56 miljoner kronor. Nu prognostiseras ett underskott på 54,5 miljoner i de verksamheter som hittills är redovisade, så prognosen för delår 2 lär hamna i närheten av 60 miljoner. Vilken tur att det är den rödgröna budgeten som gäller, annars hade underskottet för nämnderna varit närmare 80 miljoner kronor.

Framtida debatter om regionens ekonomi lär bli intressanta. Kommer regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C) fortsätta att offentligt läxa upp nämndordföranden som inte håller budget, på samma sätt som hon gjorde i opposition?

I dag kommer fullmäktige också att ta beslut i frågan om höjda avgifter för barn och unga som uteblir från sina tider hos tandvården. I det här ärendet har jag kritiserat politikerna för att inte följa regionens egna riktlinjer för ärenden som rör barn. När jag nu inför fullmäktige går igenom handlingarna ser jag att det fortfarande inte finns med någon konsekvensbedömning utifrån barnperspektivet. Detta trots att både Stockholms läns landsting och Folktandvården på Gotland är fullt medvetna om att uteblivande från tandvård kan ha allvarligare orsaker än slarv. Nu skriver Göran Gynther, tandvårdschef på Folktandvården här på Gotland, ett svar på min tidigare ledare vilket ni kan se här nedanför. Gynther påstår att uteblivandet till största delen görs på grund av slarv och av barn som inte lever i en socialt utsatt situation. Jag har svårt att säga emot, men jag anser ändå att regionen ska följa sina egna riktlinjer och göra en konsekvensbedömning utifrån barnperspektivet. Om inte annat för att ha en plan för de barn som är i en utsatt situation och som nu kommer att drabbas hårt av en eventuell chockhöjning av avgiften.