Det kommer inte som en överraskning när Socialstyrelsen hävdar att det behövs fler vårdplatser i svensk sjukvård. 2 300 fler, närmare bestämt.
Antalet har undan för undan dragits ner och det har flera gånger tidigare och under många år uppmärksammats att denna utveckling gått alldeles för långt.
Mer förvånad blir jag över att Socialstyrelsen anser att det bara behövs ytterligare sex vårdplatser på Gotland och att lasarettets sjukhuschef Cathrine Malmqvist hänvisar till att man organiserat sig så att fem till sex nya vårdplatser kan skapas när behovet finns.
Så då finns det inga problem här på ön då?
Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) presenterar månatlig statistik över överbeläggningar i sjukvården på sajten Väntetider i vården. När jag studerar ett halvår av denna statistik (årets fyra första månader och de sista två från fjolåret så visar statistiken visserligen att Gotland har betydligt mindre problem med överbeläggningar än snittet på fastlandet. (Detta gäller somatiken, alltså fysiska åkommor. Vad gäller psykiatrin har Gotland enligt statistiken nästan inga överbeläggningar elva månader om året, men kraftig överbeläggning i juli.)
Men SKR visar också statistik över utlokaliserade patienter. En patient är utlokaliserad när den "är inskriven och vårdas på annan vårdenhet än den som har specifik kompetens och medicinskt ansvar för patienten".
Här är förhållandena de omvända. Utlokaliseringar av patienter är vanliga på Gotland och mycket vanligare än på fastlandet. Och utlokalisering är något som Inspektionen för vård och omsorg (IVO) verkligen ser som ett problem, vilket kom till uttryck i en kritisk rapport, bland annat rörande Visby lasarett, som presenterades i december. Helagotland skrev då om rapporten:
"På Visby lasarett brister det framförallt när det gäller patienter som vårdas på 'icke patientsäkra platser', som exempelvis i korridorer, utan tillräcklig övervakningsutrustning. Men granskningen visar även att patienter inte alltid får sina behov av exempelvis medicin och mat tillgodosedda."
Till Läkartidningen sade IVO:s generaldirektör Sofia Wallström:
"Det är ett mycket allvarligt läge. Vi har situationer där patienter ligger i flera dygn på akutmottagningarna, i korridorer eller utlokaliserade på avdelningar där det inte alls finns rätt kompetens."
Så även om överbeläggningarna på Visby lasarett är relativt få så innebär ju inte det att vårdplatstillgången inte är ett problem.