Detta som en förberedelse inför att dagens avtal löper ut i januari 2027. Hur nytt är det egentligen? Principiellt är det ingen skillnad mot upphandlingen år 2014. Där fungerade möjligheten att införa statliga färjor som en ersättning för den annars uteblivna konkurrensen i upphandlingen. Det blev statens medel för att sätta åtminstone någon press på Destination Gotland.
Om staten inför nästa upphandlingengrundligt förbereder olika scenarier med olika grader av statlig inblandning så blir utmaningen än trovärdigare och realiserbar, vilket ökar möjligheten att öka effekten och hushålla med skattepengarna som satsas på färjetrafiken.
Egentligen skulle jag i grunden vilja ändra systemet, så att de statliga subventionerna följer resenärerna istället för att tilldelas ett enda rederi i en kolossal klumpsumma. Men om man ska envisas med dessa bautaupphandlingar så krävs det nästan att staten visar sig åtminstone teoretiskt beredd att ta över.
Men jag måste ju medge att jag hoppas att det inte går så långt som att skådespelet blir verklighet. Jag är rätt pessimistisk om exempelvis statens möjligheter att i praktiken i egen regi bedriva en färjetrafik mellan Gotland och fastlandet på ett sätt som gagnar båda gotlänningarna och statskassan.
Samtidigt framförs krav från engagerade i klimatfrågan på att färjorna ska köras långsammare för att minska utsläppen av växthusgaser. Men det är inte riktigt så enkelt att offra lite tid för klimatets skull. Hela upplägget för färjetrafiken bygger på överfartstider som ligger åtminstone mycket nära dagens, båda under högsäsong och lågsäsong.
Ta exempelvis södra linjen under lågsäsong där färjan utgår från Visby vid 17-tiden och återvänder vid halvett på natten. Farten sänktes faktiskt en aning i början av den här upphandlingsperioden. Tidigare brukade den löpa in vid midnatt.
Färjan mot fastlandet kan inte gärna löpa ut tidigare. Främst på grund av frakten, om jag förstått det rätt. Men om det bara går en tur om dagen så är det ju en fördel för de flesta om det faktiskt kan genomföra en arbetsdag dessförinnan.
När färjorna kör långsammare skull de alltså anlända till Visby vid halvtvå på natten. Jag tycker att det är illa nog som det är i dag, om jag ska vara ärlig.
Under mer högfrekvent sommartrafik blir konsekvenserna av långsammare färjor en mer påtagliga. För att upprätthålla kapaciteten krävs det i så fall fler färjor med fler besättningar.
Den som anser att farten ska sänkas i färjetrafiken borde för sin egen trovärdighets skull samtidigt presentera en fungerande modell för hur trafiken ska bedrivas i den lägre farten. Konsekvenserna blir mycket större och mer långtgående än en halvtimme för resenärerna.