Det är inte bara privatpersoner, företag och organisationer som drabbas när SAS ställer in alla avgångar i veckan utom en under november och december. Även den gotländska beredskapen vid större olyckor försämras radikalt då sjukvårdens möjligheter att transportera blod från fastlandet till Gotland i det närmaste blir helt stoppad. Detta var P4 Gotland först att rapporterat om.
Inte nog med att beredskapen försämras, prover som inte kan analyseras på Gotland skickas också med flyg så de inställda avgångarna medför som ni förstår stora problem för den dagliga gotländska sjukvården.
I dagsläget är det dessutom bara SAS, av de flygbolag som trafikerar Gotland, som har tillstånd till dessa transporter. Och med bara en avgång i veckan medför det stora problem för den gotländska sjukvården.
Samma problem uppstod under pandemin vilket fick den då S-ledda regeringen att upphandla flygtrafik till och från Gotland. Nu är problemen övergående och nära i tid så det blir nog svårt för regeringen att få till en upphandling för bara två månader på en knapp månad, men jag ser behov av en långsiktig lösning.
Risken för att liknande problem återkommer är stor så länge vi förlitar oss på att marknaden ska sköta flygtrafiken till och från Gotland. Vi har också sett hur säkerhetsläget i omvärlden försämrats vilket även det gör att vi behöver försäkra oss om att det finns andra lösningar att ta till vid behov.
Därför skulle det vara bra om regeringen tar tag frågan så fort som möjligt så det finns en lösning klar när det händer igen. Om de snabbar på frågan kan den kanske lösa de stora problem som den gotländska sjukvården nu står inför.
Men med det sagt behöver regionen ändå jobba för en egen lösning för transporten av bland annat blod och prover.
Flygmarknaden har sedan rätt lång tid haft stora problem. Vår vilja att flyga billigt har dränerat marknaden på flygbolag med bra ekonomi. Lågprisbolagens framfart har minskat lönsamheten för seriösa aktörer med egen flygflotta och bra arbetsvillkor.
Pandemin och debatten kring klimatkrisen slog sedan hårt mot hela flygbranschen och följderna är att vi minskat vårt intresse att använda flyget som transportmedel där det finns alternativ. Men även när alternativ saknats har vi ställt oss frågan om flygresan är nödvändig.
Flygtrafiken till och från Gotland har väl alltid varit föremål för debatt, men hur bra kommunikationer kan vi egentligen kräva? Där finns pudelns kärna.
När flygbolaget BRA för någon vecka sedan meddelade att de efter nyår kommer sluta flyga till Bromma för att i stället bli underleverantör till SAS var det ett hårt slag mot Gotland. Trots att vi vetat att Brommas tid är räknad, och att vi framöver får finna oss i att flyga på Arlanda, var BRA:s besked oväntat.
Några dagar efter BRA:s besked meddelade SAS att de ställer in en absolut merpart av sina avgångar till och från Arlanda under årets sista månader.
Flygkrisen är naturligtvis inte bra för Gotlands utveckling. Gotländska företag och organisationer som behöver ha bra kommunikationer till och från fastlandet reagerar så klart starkt. Även regionledningen har reagerat och bland annat initierat samtal med SAS.
Mitt i flygmörkret kan jag ändå inte låta bli att le lite i mjugg. De som reagerar starkast på marknadens otillräcklighet är de som annars slåss för ännu fler marknadslösningar inom välfärden och andra offentliga verksamheter.
Men det är klart, vi blir alla mest besvikna när någon, eller något, vi trott på inte levererar det vi hoppats. Och marknaden är för de flesta borgarna en kär vän de har stort förtroende för.
Däremot blir det lite märkligt att höra hur ledande marknadsivrare nu ropar på statens hjälp, och även om det är en rätt naturlig reaktion på en fallerande flygmarknad finns det en rad av andra marknadsmisslyckanden som samma borgerlighet ännu blundar för.
Det som ännu en gång bevisas i och med den gotländska flygkrisen är att man aldrig kan sätta sin fulla tillit till marknaden.